2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Forlan és az Atletico elbánt Geráékkal

Az Atletico Madrid nyerte meg az első ízben kiírt Európa Ligát, az UEFA-kupa utódküzdelmét, miután a hamburgi döntőben Diego Forlan két góljával legyőzte a Simon Davies révén betaláló Fulhamet. Az angol csapatnak Gera Zoltán volt az egyik legjobbja, aki ugyan helyzetbe nem került, de gólpasszt adott és rengeteget dolgozott a mezőnyben. A bajnokságot a nemzetközi szereplés miatt beáldozó Atletico az 1962-es KEK-győzelem után másodszor végzett az élen egy európai kupasorozatban, a Fulham pedig már a döntőbe jutással is óriási eredményt ért el.

Az első ízben kiírt labdarúgó Európa Liga döntőjében az Atletico Madrid hosszabbításban 2–1-re legyőzte a Fulham együttesét. A spanyol csapatnál érthetően nagy az öröm, az angoloknál a büszkeség csalódottsággal vegyül. A mérkőzés másnapján az angol és a spanyol sajtó egyaránt nagy terjedelemben foglalkozott a fináléval, egyaránt kiemelve a duplázó uruguayi csatár, Diego Forlan szerepét.

Az első félidőben az Atletico játszott inkább fölényben, a másodikban azonban mi voltunk valamivel jobbak. A hosszabbításban érzésem szerint már mindkét csapat a tizenegyesekre készült, ám az Atleticónak sikerült szereznie egy gólt. A vége felé begörcsöltek a vádlijaim, ezért fogtam a lábamat – nyilatkozta Gera Zoltán a mérkőzést közvetítő Digi Sportnak. A magyar játékos még elmondta, hogy nem a hosszú szezon okozta fáradtság miatt maradtak alul a fináléban, mivel olyan motiváltak voltak, hogy minden bajukat elfelejtették erre a találkozóra.

Roy Hodgson, a Fulham menedzsere elsősorban az Atletico Madrid csatárduóját méltatta a döntő utáni nyilatkozatában, és elmondta: rendkívül büszke fantasztikus menetelést bemutató csapatára. – Minden okunk megvan arra, hogy büszkén tekintsünk vissza erre a szezonra, bár most a csalódottság az úr. Egy ilyen nagy meccset mindig néhány nagy pillanat dönt el, és most Diego Forlan ragadozó ösztönei és kitűnő befejező képessége döntött. Forlant és Agüerót egészen jól meg tudtuk fogni, ám sajnos nem elég jól... – tette hozzá.

Az Európa Liga fináléját két góljával eldöntő Diego Forlan szerint megérdemelten nyertek a Fulham ellen. – Még nem fogtuk fel, mit vittünk véghez. Azt hiszem, ehhez idő kell – nyilatkozta a spanyol csapat uruguayi csatára a mérkőzés után nem sokkal. – Megérdemelten nyertünk, az elejétől fogva jobbak voltunk. Éreztem, hogy gólokat kell lőnöm, nagyon örülök neki, hogy sikerült."

Quique Sánchez Flores vezetőedző megemelte a kalapját játékosai teljesítménye előtt. – Nagyon nehéz döntőt és sorozatot nyertünk meg. Rendkívül elégedett vagyok, hiszen megmutattuk, hogy az Atletico nagy klub, s több ezer embert tettünk boldoggá. Az Európa Liga nagy lehetőség volt a játékosaim előtt, s bár nem könnyen, de sikerült győzni – húzta alá a szakember.

KISZó-összeállítás

Rácz László: "életem végéig elkísér"

Gera Zoltán az első magyar, aki a Videoton 1985-ös nagy UEFA-kupa-menetelése, valamint Bölöni László és Rácz László 1986-os BEK-, illetve KEK-győzelme óta, aki nemzetközi kupadöntőben pályára léphet.

Rácz Lászlót szülei otthonában, Fancsikán értük el telefonon, arra voltunk kíváncsiak, ő hogyan emlékszik vissza a Atletico Madrid elleni, 24 évvel ezelőtti döntőre.

– Úgy gondolom, szenzációs teljesítményt vitt véghez a Fulham, ám a döntőben a jobbik csapat diadalmaskodott. Egy labdarúgó számára felejthetetlen élmény az európai kupasorozat döntőjében játszani. Az az emlék, amikor Lyonban közel 60 ezer néző előtt léptünk pályára és a hármas sípszót követően magasba emelhettem a kupát, életem végéig elkísér. Az érem a többi trófea mellett ott díszeleg budapesti lakásunkban.

– A szovjet válogatottal 1988-ban döntőt játszott az Eb-n, ám a hollandokkal szemben alulmaradtak. Hogyan lehet ezt feldolgozni?

– Sok idő kell hozzá, hisz ki tudja, hányszor adódik olyan esély egy labdarúgó életében, hogy Európa Liga, vagy épp Eb-döntőben játszhasson. Nehéz volt megemészteni.

– Milyen anyagi juttatással járt egy szovjet csapat számára a nemzetközi kupagyőzelem?

– Ha jól emlékszem 400-500 dollárt kaphattunk. De a madridi lapok az Atletico esetleges győzelme esetén 10 ezreket írtak.

Sz. S.

Ukrán és magyar finalisták a nemzetközi kupákban:

Vásárvárosok Kupája:

1964-65: Juventus–Ferencváros 0–1

1967-68: Leeds United–Ferencváros 1–0; a visszavágón Ferencváros–Leeds United 0–0

1968-69: Newcastle–Újpesti Dózsa 3–0; a visszavágón Újpesti Dózsa–Newcastle 2–3

1974-75: Dinamo Kijev–Ferencváros 3–0

1963-64: Sporting Lisszabon–MTK 3–3; Az újrajátszást a Sporting Lisszabon nyerte 1–0-ra

1985-86: Dinamo Kijev–Atletico Madrid 3–0

UEFA-kupa:

1984-85: Videoton–Real Madrid 0–3; a visszavágón Real Madrid–Videoton 0–1

Kupagyőztesek Európa-Kupája:

2008-09: Sahtar Doneck–Werder Bremen 2–1 (hosszabbítás után)

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó