2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Meghalt? Éljen?

Meghalt a koalíció! Éljen a koalíció! A megyei tanács legutóbbi plenáris ülése után legalábbis sokan vélhetik úgy, hogy ha de jure nem is, de facto felbomlott a Viktor Baloga által 2006-ban összekalapált nagykoalíció, s helyette – miután összeborult a két "ősellenség, a mára Jedinij Centrré átalakult 30 fős Nasa Ukrajina és a 25 főre bővült BJUT frakciója – új többség vette át az irányítást Kárpátalja "törvényhozó" testületében.

A már említett 2006-ban országos szinten sokan megrökönyödtek, amikor Kárpátalján az elnöki titkárság későbbi irányítójának kezdeményezésére nem vették át a kijevi mintát, s a parlamenthez hasonlóan nem a Nasa Ukrajina–Népi Önvédelem és a Julija Timosenko Tömb megyei képviselői kötöttek szövetséget, hanem ennek épp ellenkezője történt. A NU–NSZ Viktor Baloga vezénylésével a Régiók Pártját választotta, beemelte maga mellé a szocialistákat, koalíciós partnernek hívta be a két magyar pártot. Ügyes húzással szétszakította a BJUT-frakciót, a szakadárokat ugyancsak maga mellé vette, s a Litvin Tömbhöz tartozó képviselők mellett a be nem hódolt BJUT-osokat ellenzéki szerepre kényszerítette.

Mindezt megtehette, hisz az akkori államfő feltétel nélküli támogatását élvezte, s meg is kellett tennie, hiszen a megyében akkoriban minden a narancsosok kezében volt – ügyészség, rendőrség, bíróság, közigazgatás stb. – ,s a biztos helyi politikai és gazdasági háttérhez szükség volt a neki és csak neki hű megyei tanácsra is. Ezt meg is kapta: a neki feltétlenül engedelmeskedő eddigi szürke eminenciás, Mihajlo Kicskovszkij lett az elnök, a szakadárok vezére, Mihajlo Martin az egyik, a vele éveken át szövetségben álló KMKSZ alelnöke, Brenzovics László a másik helyettes.

Az elnökválasztás azonban száznyolcvan fokos fordulatot hozott a megye életében. Noha Viktor Baloga a második körben Julija Timosenkóval szemben Viktor Janukovics mellett szállt ringbe, a választás után bizalmasai sorra kirepültek a kulcspozíciókból. Nem került be embere a megyei közigazgatásba sem. Ellenkezőleg, azt követően, hogy az újonnan kinevezett kormányzó egyik helyettese az ungvári polgármesterrel jó kapcsolatokat ápoló Viktor Fejér lett, egy Ledida–Ratusnyak szövetség van kialakulóban. Miután jelenleg a kijevi "hadszíntéren" sem terem sok babér számára, politikai játszótérnek egyedül a megyei tanács kínálkozott, ám a játékosokat le kellett cserélnie: a régiósokra többet nem számíthatott, szocialisták és a magyarok túl kevesen vannak egy biztos bázishoz, a szakadárok esetében pedig a jogi háttér volt nagyon bizonytalan. Egy lehetőség kínálkozott, "dobni" a szakadárokat, képviselői mandátumhoz juttatni tizennégy timosenkós személyt, ezzel párhuzamosan kiegyezni a helyi hatalomból mindeddig kiszorult, ám ezt folyamatosan sérelmező BJUT-osokkal, átadni nekik az első elnökhelyettesi posztot, s ezáltal biztosítani a testületben az 55 képviselőből álló többséget.

Ez a felállás azonban a csuka fogta róka, róka fogta csuka tipikus esete, hiszen egyik frakció sincs a másik nélkül döntéshozó helyzetben, s ezért indokolt a címben a kérdőjel a felkiáltó jel helyett. A marakodást pedig borítékolni lehet, a már biztos konc birtokában a BJUT-osoknak alighanem megnő az étvágyuk. Ez pedig sorozatos háttéralkukhoz, meghátrálásokhoz, össze- és kikacsintgatásokhoz vezet mindkét társaság és a hivatalosan nem, valójában mégis létező új koalícióból kiszorultak részéről. És megannyi konfliktushoz, immár nem csupán a megyei önkormányzaton belül, hanem a korábban egymással békében élő (értsd egy politikai klánhoz tartozó) közigazgatás és megyei tanács között is. Elemző legyen a talpán, aki megmondja, hogy a helyhatósági választásokig maradt időszakban mindez előre viszi vagy hátráltatja Kárpátalja fejlődését.

Kőszeghy Elemér

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó