2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Kettős állampolgárság: ahogy mások látják

Az eddigi megnyilatkozások alapján a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló törvényt az elsők között fogja elfogadni az új magyar parlament. A részleteket illetően pontosat még nem tudni, naponta jelennek meg újabb és újabb elképzelések. Az egyik legnagyobb dilemmát az okozza, hogy adjanak-e szavazati jogot mellé. A Jobbik feltétel nélkül adna, de Semjén Zsolt, az új kormány nemzetpolitikai miniszterelnök-helyettese is ezt a verziót támogatja.

A KDNP elnöke a minap egyik interjújában kifejtette: az állampolgárság megadása nem függhet más országok véleményétől, ez minden ország szuverén joga. Kijelentésével a szlovák vezetésnek is üzent, amely legalább akkora vehemenciával tiltakozik ez ellen, mint azt Budapest tette a nyelvtörvény kapcsán.

De vajon hogyan vélekednek a kérdésről azok, akiket a legközvetlenebbül érint, vagyis a határon túli magyarok? A Népszava terjedelmes összeállítása az erdélyieknek, a felvidékieknek, a vajdaságiaknak és a kárpátaljaiaknak a vezetőit idézte, szót ejtve arról is, mi ezzel kapcsolatban a jogi helyzet a szomszédságban. A lapunk által átvett anyagban a kárpátaljai helyzetkép ismertetésétől eltekintve a többi elszakított nemzetrész véleményét szedtük csokorba.

Erdély: már nem vált ki feszültséget

Markó Béla RMDSZ-elnök úgy értékeli, hogy a magyar parlament kettős állampolgárságról várható döntése már nem vált ki feszültséget Romániában. A politikus valószínűnek tartja ugyan, hogy a hangadó román ultranacionalisták ezt támadásokra fogják kihasználni, de emlékeztet: Románia a moldovai románoknak könnyített módszerrel, már-már automatikusan adja meg a román állampolgárságot. Markó szerint Romániának nem lesz erkölcsi alapja megkérdőjelezni a külhoni magyaroknak adandó kettős állampolgárságot.

Tőkés László EP-képviselő, az RMDSZ-szel szembenálló erdélyi magyar erők legfőbb vezetője kijelentette: még az idén döntést vár az új kormánytól a kettős állampolgárság ügyében. Szerinte mára végképp megérett a helyzet, hogy a határon túli magyarok megkapják ennek lehetőségét. Az EP-képviselő jelezte, már többször is tárgyalt Orbán Viktorral arról, hogy a kérdés rendezése az új kormány első intézkedései között kapjon majd helyet. "Eltűnhetnek a határok, tehát a kettős állampolgárság tulajdonképpen az egységes magyar identitás dokumentuma és szimbóluma volna. Erre csak ráadás minden más, ami ezzel jár " – véli Tőkés.

Egyébként Traian Basescu román államfő szerint Románia azért ad állampolgárságot azoknak, akik úgy vesztették el azt, hogy senki nem kérdezte meg tőlük, valóban le akarnak mondani róla, mert a szabadságjogokhoz hozzátartozik az egykor elvesztett állampolgárság visszaszerzése is. Basescu szerint emellett az állampolgárság megadásával Románia hatékonyabban tud fellépni a határon túli románok jogainak védelméért, és szorosabb partneri viszonyt alakíthat ki velük.

Szlovákia: még ebben az évben rendezzék!

"A kettős állampolgárság megadásának feltételeiről a magyar Országgyűlésnek kell döntenie. Nekem, szlovákiai magyarként jóleső érzés lenne, ha megteremtenék számunkra a lehetőséget, hogy magyar állampolgárságunk is legyen. Mind a négy nagyszülőm magyar állampolgár volt, s erről egyikük sem mondott le soha, tehát azt mondhatnám: csak visszakapnám, amit a forgandó történelmi szerencse elvett a családomtól. Én mindenképpen élnék a lehetőséggel, hogy szlovák mellett magyar állampolgárságom is legyen, hogy magyar útlevéllel a zsebemben éljek tovább. Az Európai Parlamentben, ahol képviselő vagyok a szlovákiai magyar választópolgárok támogatásának köszönhetően, sok olyan képviselő ül, aki kettős állampolgár. Ott az, hogy mi, a Magyarország határain kívül élő magyarok nem csupán szlovák, cseh, román, szlovén, horvát, szerb vagy ukrán állampolgárok lennénk, hanem magyarok is, megütközést, csodálkozást senkiben nem keltene. Én a magyar állampolgárságomhoz szavazati jogot nem várok, nem kérnék. Úgy gondolom, Magyarország társadalmi-politikai viszonyairól azoknak van joguk dönteni, akik tartósan az országban élnek, ott dolgoznak, ott fizetik a közterheket. Szavazati jog nekem is ott jár, ahol én teszem ugyanezt. A magyar állampolgárság azonban családi örökségként, magyarként megilletne végre." – mondta a Népszavának Mészáros Alajos, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője.

Duray Miklós, az MKP tiszteletbeli alelnöke szerint nem a kettős állampolgárságról van szó, hanem a Magyar Köztársaság állampolgársági szövegének módosításáról oly módon, hogy azon személyek, akik nem élnek az ország területén, de egyenes ágú felmenőik közül bárki magyar állampolgár volt, könnyített eljárásban szerezhessék meg a magyar állampolgárságot.

Vajdaság: nemzeti egység a kérdésben

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kijelentette: nagyon fontosnak tartja azt, hogy igen hosszú idő után ilyen széles körű nemzeti egység alakult ki egy kérdésben. Ez teljesen újszerű az elmúlt évtizedek vonatkozásában és az embert azzal az érzéssel tölti el, hogy büszkeség magyarnak lenni. Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem nemzeti akarat és nemzeti ambíció kérdése.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke azon reményének adott hangot, hogy "a Fidesz Orbán Viktor vezetésével megteremti a feltételeket ahhoz, hogy Magyarország a határon túli magyarok közösségeivel együtt foglalja el helyét a nemzetek Európájában".

Szerbia egyébként feltétel nélkül engedélyezi a kettős állampolgárságot saját polgárai számára. A külföldiek közül is bárki kérheti és többnyire meg is kapja a szerb állampolgárságot. A külföldön élő kettős állampolgárságú szerbeknek ugyanazok a jogai, mint az odahaza élőknek. Ha szavazni akarnak, ezt minden további nélkül megtehetik a legközelebbi szerb képviseleten. Szerbia tehát az az ország, ahol a legkevesebb ellenállás várható az ottani magyaroknak adandó kettős állampolgársággal szemben.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó