2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Julibaba és a negyven rabló

Julija Timosenko ismét rács mögé kerülhet – írja a Szvobodnaja Presza (www.svpressa.ru) honlapja. Az elnöki székről lemaradt, magát az ellenzék vezérének kikiáltott exminiszterelnök ugyanis Leonyid Kucsma elnöksége idején már megízlelte a börtönkosztot. Az ország új vezetői most ismét büntetőjogi felelősségre vonással fenyegetik a volt kormányfőt a parlamentben kirobbantott rendzavarásért és a regnálása idején elkövetett sorozatos pénzügyi visszaélések miatt.

Viktor Janukovics tanácsadói az elnökválasztást követően jelezték, nem hagyják annyiban a Timosenko és csapata által elkövetett törvénytelenségeket, a költségvetési pénzek ellopását. Ennek megfelelően seregnyi büntetőjogi eljárást kezdeményeztek a leköszönt kormányfő csapatának negyven tagja ellen. Azt már Mikola Azarov kormányfő nyilatkozta, hogy a főügyészségnek ideje volna foglalkozni Julija Timosenko személyével is.

Az úgynevezett demokratikus ellenzék vezérének és az ország megmentőjének szerepében tetszelgő gázhercegnő 2001-ben került rács mögé. Igaz, az akkori Juscsenko-kormány miniszterelnök-helyettese mindössze negyvenkét napot ült börtönben. Szabadulását követően kezdett nőni népszerűsége, mely 2004-ben a narancsos forradalomban csúcsosodott ki.

Az is igaz, hogy Timosenko ellen Oroszországban sokáig elfogatóparancs volt érvényben. Az orosz hatóság azzal vádolta az ukrán politikust, hogy jelentős kenőpénzekkel bírt rá több tábornokot ukrán cégekkel kötendő, számára előnyös szerződésekre. A vádakat és az elfogatóparancsot azonban különös körülmények között az oroszok 2005-ben visszavonták. Viktor Juscsenko szerint ettől kezdve Julija Timosenko úgy táncolt, ahogy Moszkva fütyült. Az exelnök nemrég kijelentette, csakis ezzel magyarázható az előnytelen ukrán–orosz gázszerződés.

Szemen Uralov ismert politológus úgy véli, a narancsos forradalmárok és hercegnőjük gazdasági bűncselekményei nem igényelnek különösebb bizonyítási eljárást. Timosenko ugyanis évek óta a lehető legszemtelenebb módon és nyíltan lopta az állami javakat, miközben az árulkodó nyomokat sem próbálta eltüntetni.

Uralov szerint az ellenzéki vezető tökéletesen tisztában van helyzetével és éppen ezért igyekszik minél nagyobb zűrzavart kelteni az országban, tömegeket szólítani az utcákra és mártírként sajnáltatni magát megtévesztett hívei körében. Egyszer ez már sikerült neki. Akkor, 2000-ben az Ukrajna Kucsma nélkül néven elhíresült mozgalom élére állva tette ezt.

Más szakértők – köztük Jevhen Mincsenko politológus – úgy látják, Janukovics csapatában sem egyértelműen ítélik meg a volt miniszterelnököt. Sokan félnek ugyanis attól, hogy egy Timosenko elleni támadással a Nyugat haragját vonnák magukra.

KISZó-feldolgozás

Timosenko a főügyészségen

A főügyészség bejelentése szerint újra megnyitnak egy korábbi nyomozást a volt miniszterelnök, Julija Timosenko ellen. Azzal gyanúsítják, hogy 2003-ban megpróbálta megvesztegetni a Legfelsőbb Bíróság bíráit. Állítólag 125 ezer dollár kenőpénzt ajánlott fel, hogy rokonait és társait kiengedjék a börtönből.

Timosenko szerint Viktor Janukovics elnök áll a nyomozás újraindítása mögött.

Az eljárást eredetileg 2004 májusában, a narancsszínű forradalom előtt indították Timosenko ellen, majd 2005 júniusában, szövetségesének, Viktor Juscsenkónak elnöksége alatt beszüntették az eljárást, anélkül, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően véglegesen lezárták volna az ügyet.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó