2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Szombati színes
Kalapot emel a kucsmagomba

A mostanihoz hasonló csapadékos tavaszi napokban-hetekben találkozhatunk első ízben gombákkal erdei sétáink alkalmával. Bár úgy tartják, hogy az őszi gomba az igazi, azokat célszerű szárítani, télire eltenni. Viszont a májusban megjelenő kalaposok tagadhatatlan előnye a téli vitaminhiányos hónapok utáni frissesség.

Az erdei gombák közül elsőként nagy tömegben a kucsmagomba jelenik meg. Elsősorban a könnyen felmelegedő, homokosabb alföldi területeken jelentkezik, de előfordul a hegyvidéki erdőkben is. Őket követi a tövisaljagomba és a májusi pereszke, később pedig a vargánya, amit vidékünkön tinóruként ismerünk, amelynek több fajtája van.

– Sokan ismerik, mégis kevesen szedik a tavasz első hírnökét, a kucsmagombát – kezdi beszélgetésünket eladójuk, Malec Olga – mert tartanak tőle, hogy mérgező. Pedig igen finom és ízletes. Ráadásul fagytűrő, tehát, ha hűvösebbek az éjszakák, akkor sem pusztul el. Süvege tojásdad alakú, kalapja a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres szürkésbarna, őz-barnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől, süvege belül üreges, spórái fehérek vagy halvány sárgák. Magassága elérheti a húsz centimétert is. Finom, fűszeres illatú gomba.

– Hol találta őket?

– Ez az a kérdés, amelyre egyetlen gombázótól sem kap pontos választ, de, hogy lássa, kivel van dolga, én elmondom magának a "titkot". Az erdőszélen, füves területeken és a nyírfás domboldalakon.

– De azt csak elárulja, hogyan kell elkészíteni?

– Ezt a gombafajtát tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, akár darabolva vagy szeletelve vajon pároljuk, miután sültekhez, levesekhez és mártásokhoz használhatjuk. Szárítani is lehet. Ez esetben porrá őrölve tartósítsuk, levesekhez, szószokhoz, húsokhoz fűszerként adagolhatjuk.

– Eddig csak a jó tulajdonságairól beszélt.

– Mert rosszak nincsenek. Viszont, ha már rákérdezett, azt mindenképpen elmondanám, azért legyünk óvatosak, mert a túlérzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhat. Emellett vigyázni kell arra is, hogy ne tévesszük össze a mérgező fodros papsapkagombával, amelynek süvege kevésbé kúpos és nem szabályos alakú, szélein hullámos színe sárgásfehér, és a mérete is kisebb, tíz centiméternél magasabbra ritkán nő meg. Valószínűleg ez magyarázza, hogy sokan tartanak tőle, pedig csak pontos megfigyelés kérdése az egész, ami egyébként a többi gombafajta esetében is érvényes.

A kucsmagombát követően hamarosan megjelennek a még nemesebb gombák. A piaci árusoknak csábító – tisztelet a kivételnek! –, hogy a mindenféle vegyes tinórukat vargánya néven és áron adják el a tájékozatlan vásárlónak. A konyhában természetesen azoknak is megvan a helye, de küllemük, ízük, étkezési értékük különbözik a vargányáétól.

Ha például a sötét érdes tinórut vargányaként esszük, igencsak elcsodálkozunk, hogy "mit esznek rajta" annyira az ínyencek, vajon miért ez a legtöbbre értékelt gomba? Ráadásul főzés/sütés közben megfeketedik, nem valami esztétikus látvány.

Milyen gomba is a vargánya? A legkiadósabb étkezési fajták közé tartozik. Nagy termetű, vastaghúsú, vaskos tönkű, csöves termőrétegű gomba. Kalapja világos és sötétbarna, a tönkje felső része finoman hálózatos. Húsa fehér, és ha megnyomjuk, nem színeződik el. A kalap alsó felén látszódó termőfelszíne sárgás-zöldes színű, és nem lemezes, ahogy a kalapos gombák többségének, hanem csöves szerkezetű, ezért a kalap alulról nézve inkább lukacsos.

Könnyen összetéveszthető más gombákkal. Ezek között van olyan, ami nem ehető, de nem is mérgező, viszont van olyan is, mint például a farkastinóru vagy a sátántinóru, amelyek mérgezők. Ezeknek a spóratartó lemezei általában pirosas színűek és nyomásra megkékülnek vagy -zöldülnek.

A vargányának kétszer van szezonja egy évben, májusban és ősszel. A lombhullató erdőkben él, nagy kedvencei a tölgyek és a bükkfák, de mivel kedveli a "savanyú talajt" is, akár lucfenyvesekben és a kevert erdőkben, erdőszéleken és tisztásokon is előfordul.

Jó gombázást! A gomba igen egészséges étel, ám biztosan tudni kell, hogy közülük melyek ehetők. Ne feledjék: tévedni csak egyszer lehet!

Szíjjártó Erika

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó