2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Kevés végzősünk vállalkozik a tesztvizsgára

Az Ukrán Központi Tudásfelmérő Központ honlapján közzétett információ szerint országszerte április 28-tól május 10-ig postázták ki annak a 433 554 fiatalnak az értesítőjét, aki benyújtotta kérvényét az idei emelt szintű érettségire. Kárpátalján 9959-en jelentkeztek, közülük 424-en magyar nyelvű feladatlapokat igényelhettek. Az idei tesztvizsgák rendjéről és szabályozásáról Bohdan Tomencsukot, az Ivano-Frankivszki Regionális Központ igazgatóját kérdeztük.

– Mi történik, ha valaki a posta hibájából nem kapja meg az értesítőt?

– Regisztráláskor a jelentkező kapott egy kódot, amellyel az internet használatát igénybe véve be tud lépni a regionális központunkban létrehozott személyes oldalára. Innen letöltheti a névre szóló meghívót is.

– Maradtak-e a korábban kijelölt vizsgaidőpontok?

– Igen, nem történt változtatás. Az emelt szintű érettségi vizsgáinak időpontja június 2-án kezdődik az ukrán nyelv és irodalom teszt megírásával, és június 23-án zárul, amikor fizikából adnak számot tudásukról az erre a tárgyra jelentkezők. Az ukrán nyelv és irodalom, illetve az idegen nyelvek – angol, német, francia és spanyol – kivételével, a biológia, a matematika, a kémia, a fizika, a földrajz és az Ukrajna történelme tantárgyak feladatlapjait azon a nyelven írják a vizsgázók, amit kérvényükön bejelöltek. Ukrán nyelv és irodalomból három nap, június 2–4 lesz vizsganap, ezt követően 7-én idegen nyelvből írnak tesztet. A biológia 9-én, a földrajz 11-én, a matematika 14–15-én zajlik. Szintén két napig tart a tesztírás Ukrajna történelméből, mégpedig június 17–18-án. Kémiából 21-én vizsgáznak, és 23-án fizikával zárul az idei emelt szintű érettségi.

– A magyar iskolák végzősei tehát magyar nyelven kapják a kérdéseket?

– Igen, mivel ezt miniszteri rendelet is szabályozza. Változást jelent, hogy a korábbi években a több száz vizsgaközpont helyett körzetenként már csak félszázat jelöltek ki. Kárpátalja négy körzetében 19 tesztközpont működik majd. Ungváron az ukrán gimnáziumban, az 1., 6., 19. számú középiskolában és a bentlakásos internátusban, Munkácson a 2., 10., 11., 13. és 20. számú középiskolában, Nagyszőlősön a helyi gimnáziumban, illetve a 2., 3. és 8. számú középiskolában, míg Huszton az 1., 2., 3., 4. és 5. számú középiskolában.

– Korábban felmerült, hogy régióként a megyei jogú városokban jelölik ki a vizsgaközpontok helyét. Így ebbe a koncepcióba a magyarok lakta Beregszász is bekerült volna, ahol két gimnázium is működik. Miért döntöttek másképpen, s maradt végül Nagyszőlős?

– Erről megyei szinten határoztak, azaz Ungváron, a helyi illetékesek ajánlására. Az erre vonatkozó miniszteri rendeletet egyébként 2010. február 22-én hozták, amely azt is előírja, hogy nem kevesebb mint 720 tesztvizsgázó tartozzon egy adott körzetbe. Nos, Beregszászból és a járásból nem volt kellő számú vizsgázni vágyó. Szintén fontos kritérium a megfelelő anyagi bázis megléte.

– Melyek azok a tantárgyak, amelyekre legtöbben jelentkeztek?

– Kárpátalján 7926-an írnak tesztet Ukrajna történelméből, 4895-en matematikából, 4130-an földrajzból, 3281-en biológiából, 2069-en angol nyelvből, 1127-en fizikából, 827-en kémiából, 304-en németből, 85-en franciából. Egy jelentkező választotta a spanyol nyelvet.

– Melyek azok a tantárgyak, amelyekre a 424 magyar jelentkezőből a legtöbben anyanyelven kérték a teszteket?

– Ukrajna történelme a legnépszerűbb, ebből 267-en igényeltek magyarra is lefordított feladatlapot. Matematikából ez a szám 241. Legkevesebben, 53-an a kémiát választották.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó