2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Magyar álmok álmodói

A szülők legféltettebb kincse a gyermek. Értük dolgoznak, hogy minél jobb körülmények között nevelhessék, taníttassák őket. Aztán jöhet a nagybetűs élet.

Na de ne rohanjunk annyira előre, inkább térjünk vissza a kezdetekhez. A KAMOT Jótékonysági Alapítvány (KAMOT JA) – a Szülőföld Alap pályázatának köszönhetően – a kárpátaljai magyar nyelvű óvodák első találkozójával lehetőséget teremtett, hogy az ovisok szebbnél szebb népdalokat és népi gyermekjátékokat mutassanak be. Hogy is fogalmazta meg hozzájuk fordulva Imre Virág, a Beregszászi Kossuth Lajos Középiskola tanulója? "Magyar házban a vendéget szeretettel várják, pirosra sült cipóval szívesen kínálják. Ha nincs cipó, ha nincs kalács, mit tehet az ember? Köszönti a vendéget nagy-nagy szeretettel."

Nos, a szeretetteljes fogadtatásról mindent elmond, hogy az Európa–Magyar Ház udvarán légvár, hinták és egyéb játékalkalmatosságok várták a kicsiket. Az egész napos rendezvény programját arcfestéssel, táncházzal, formálható lufikészítéssel, gyurmázással, körmöcskézéssel, makarónifűzéssel is gazdagították. Szebbnél szebb produkciókra került sor. Az ovisok nemcsak a nagyoktól – például az eszenyi Ritmus néptáncegyüttestől és Filep Anita verséneklőtől – tanulhattak, hanem egymástól is. Ügyesen kellett szerepelniük, hiszen előadásaikat árgus szemmel figyelte a zsűri. A bírálóbizottság végül az eszenyi Napsugár óvoda előadását találta a legjobbnak. Őket a munkácsi óvodások követték, a harmadik helyet pedig a tiszabökényi óvoda-bölcsőde foglalta el. Dicséretes módon nemcsak a helyezetteket díjazták, minden gyereket játékokkal és édességekkel jutalmazták meg a szervezők.

A felnőttek elégedetten nézték az apróságokat, csak Kocsis Mária volt kicsit szomorú az ugyancsak szomorkodó időjárás miatt.

– A gyerkőcöket nézve a saját gyermekkorom jut eszembe. Még akkoriban hallottam egy mondást, mely szerint minden álmunk valóra válik, csak akarni kell – mondja a KAMOT JA elnöke. – 2003 novembere óta gyakran felidéztem magamban ezt a gondolatot. Közben úgy éreztem, nehéz feladat teljesítését vállaltuk fel az alapítvány munkatársaival. Nem kizárólag a Szülőföldön magyarul program lebonyolításával foglalkozunk, a hasznos időtöltéssel kapcsolatos rendezvényeket is támogatjuk. Ilyen a minden évben megrendezett Nárcisz ifjúsági tábor, amelyben egy héten keresztül 100 gyerek kellemes, kulturált környezetben tölti nyári szünidejét.

Az alapítvány feladatai közé tartozik olyan programok megszervezése és levezetése is, amelynek célja az anyanyelvű oktatás minőségének javítása az óvodától a felsőoktatásig, fejtette ki. Fontosnak tartják az oktatás és nevelés összhangjának megteremtését, a szórványban élő, a magyar nyelvet csak vasárnapi iskolában tanuló gyerekek kiemelt támogatását, az óvodákban és iskolákban a gyermekközpontú nevelés megteremtéséhez szükséges technikai eszközök beszerzését.

– Bízom benne, hogy álmaink valóra válnak, csak akarnunk kell! Ez a rendezvény is ezeknek a céloknak a megvalósításáért, a magyar anyanyelvi oktatás megmaradásáért, az óvodások nemzeti öntudatának fejlesztéséért jött létre – emelte ki Kocsis Mária.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó