2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Áltízmilliárdok szöknek Ukrajnába

Az elmúlt két évben több mint kétezer magyar vállalkozás került ukrán, szerb vagy román cég, illetve magánszemély tulajdonába – írja az index.hu hírportál. Ezeknek a cégeknek több tízmilliárd forintnyi rövid lejáratú és adófizetési kötelezettsége volt, amit a tulajdonosváltás után aligha lehet behajtani.

A szolyvai Olekszandr Pipas, valamint a munkácsi Kohán Béla és Balogh István 2005-ben szereztek tulajdonrészt a ma már felszámolás alatt álló, 2009-ben több mint százmilliós – az utolsó hírek szerint nagyjából 260 milliós – adótartozással az APEH feketelistájára is felkerült Roma Misszió Központ Közhasznú Társaságban. A cég, amely 2000-ben a magyarországi szociális és családügyi minisztériummal kötött szerződést közhasznú tevékenység végzésére, 2000 és 2002 között a vele egy székhelyen, a budapesti XIII. kerületben bejegyzett MX-3 Építőipari Kft. tulajdonában állt.

Az eredetileg Gáspár Győző – az ismert médiaszereplő Győzike édesapja – által alapított MX-3 később Prokopets Kft. néven szintén ukrajnai tulajdonba ment át, előbb a lembergi Jurij Prokopec, majd a szintén lembergi Volodimir Popovics kezébe került –, majd felszámolás indult ellene és 2004-ben meg is szűnt. Idősebb Gáspár Győző, akit adócsalás miatt 2007-ben jogerősen is elítéltek, nemcsak az MX-3-ban, hanem a Roma Misszióban is szerepet vállalt: 2000 és 2005 között ő volt a társaság ügyvezetője.

Persze korántsem a Nógrád megyei vállalkozó az egyetlen, akihez olyan cégek köthetők, amelyek különös előélet után külföldi kézbe kerültek, majd – esetenként jelentős adósságokat és köztartozásokat maguk után hagyva – meg is szűntek. A terézvárosi ingatlanügyben érintett cégek között is találtak nem egyet, amely külföldi tulajdonoshoz került. Az A3 Expressz Kft. – a Magyar Hírlap szerint – egy 5800 négyzetméteres palotát 328 millió, tehát négyzetméterenként nem egészen 57 000 forintért vásárolt meg az Andrássy úton. A cég az ügylet végrehajtása idején, 2004. augusztus 19-e és szeptember 6-a között annak a Fra Diavolo Kft.-nek a többségi tulajdonában volt, amely 2004 végétől a Csapon élő Vira Kucserenko és Tetyana Makszimovics birtokában van.

A hírek szerint egyébként a külföldre eladott magyar vállalkozások új tulajdonosai sokszor néhány ezer vagy tízezer forintos pénzösszeg fejében vállalják a tranzakciót, sokszor nem is értve, mit vállalnak fel. Holott, egyebek mellett, törvénysértést is. Legalábbis ez a véleménye Bánáti Jánosnak, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének, aki nemrégiben a Duna Televízióban arról beszélt: sokan tévesen hiszik, hogy a cégeket nevükre vevők nem vonhatók felelősségre.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó