2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Lopós diáklányok

A Beregszász belvárosában lévő egyik női ruhaszalonban drága, márkás dolgok várják a legigényesebb vásárlókat is.

Minap a tulajdonos úgy döntött, leltárt tart. Nem kis meglepetésére jelentős tétel hiányzott a készletből. A gyanú első árnyéka az alkalmazottakra terelődött. Ám azok esküdöztek, hogy egy cérnaszálat sem vettek el.

Ha nem az alkalmazottak loptak, akkor a vásárlók között kell keresni a szarkákat, dilemmáztak. Ezért a tulajdonos figyelni kezdte a betérőket. Szemet szúrt neki néhány tinédzser lány, akik gyakran betértek és sokáig időztek a boltban. Ám sehogyan sem sikerült lopáson rajtakapni őket. Pedig a kereskedő biztosra vette, hogy az ő kezük van a ruhaeltűnésekben.

A vállalkozó végül a rendőrséghez fordult. A lányok pedig ismét megjelentek az üzletben. Miközben az egyik próbafülkében sorra próbálták fel a ruhákat, blézereket, a rendőrök is megérkeztek. Amikor a tinédzserek semmit sem vásárolva elindultak a kijárat felé, elibük álltak. Tanúk jelenlétében megmotozták őket. Sorra kerültek elő a ruhájuk alá ügyesen elrejtett, testükre csavart göncök.

A fiatalokat előállították. Koruknál fogva kihallgatásukra a szüleiket is beidézték. Mint kiderült, a hétfős banda huzamosabb ideje foglalkozott bolti tolvajlással. Hogy kerüljék a feltűnést, kisebb csoportokban, felváltva tértek be a kereskedelmi egységbe. Taktikájuk az volt, hogy egyikük bevonult a próbafülkébe és elrejtette a kiszemelt portékát, társa elvonta az elárusítók figyelmét. A nyomozás jelenlegi állása szerint a lányok legkevesebb tízezer hrivnya értékű árut tulajdonítottak el.

A lopott holmi egy részét megtartották, a többit eladták iskolatársaiknak. A szülőknek, ha rákérdeztek, azt mondták, az osztálytársuktól kapták kölcsön, vagy a megspórolt zsebpénzükből vásárolták olcsón. Ezeknek a lányoknak bőven volt zsebpénzük, lévén jómódú szülők csemetéi, megvehették volna az árut, de puszta kalandvágyból ők inkább loptak, jó heccnek tartva az egészet.

Mint kihallgatásuk során elmondták, az egyik televíziós sorozatban látták, hogyan csen ki termékeket a boltból az egyik szereplő. A módszert ők is kipróbálták, nagy örömükre működött. Első alkalommal hárman követték el a bűncselekményt, majd élménybeszámolót tartottak az osztálytársaknak, akik közül további négy személy csatlakozott a bandához.

Mivel a lányok még nem büntethetők, a rendőrség az ő tetteikért felelősséget viselő szülőkkel szemben kezdeményezett eljárást.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó