2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Hír-Tár
Erős lehűlés

Kirándulásra, szabadtéri programokra biztosan nem lesz alkalmas a hét vége. A meteorológusok előrejelzése szerint továbbra is csapadékos marad az idő. Mindezt egy újabb mediterrán ciklon okozza, mely most éri el a Kárpát-medencét. Ez pedig további jelentős mennyiségű csapadékot hoz, heves zivatarokkal, viharos széllel. Többfelé jégesőre, jelentős lehűlésre számíthatunk. A hegyvidéki járásokban 5 fokig sem kúszik fel a hőmérő higanyszála, s a nappali felmelegedés is jóval elmarad az évszaknak megfelelő átlagtól, többfelé alig haladja majd meg a tíz fokot. A szakemberek előrejelzése szerint az őszies idő a jövő hét elején is folytatódik. Elhúzódó, csak lassú javulásra lehet számítani.

Liberalizálódhat a vízumrendszer

Kárpátalja számára is kis lépésekkel kell kezdődnie az európai integrációnak, jelentette ki Olekszandr Ledida, a megyei közigazgatás elnöke azon a tudományos konferencián, ahol a visegrádi négyek képviselőivel találkozott. A prioritások között mindenekelőtt a két ország – Ukrajna és a négyek egyike, Szlovákia – együttműködésének szélesítése és a vízumrendszer liberalizációja szerepel, értett egyet megyénk vezetőjével Pavol Hamzik, Szlovákia ukrajnai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Diagnosztika 30 millióra

30 millió hrivnya értékű diagnosztikai felszerelést kap a megye. A korszerű berendezéseket egy svájci–cseh vállalat ajánlotta fel, írja az UA-Reporter Olekszandr Ledida, a megyei állami közigazgatás elnökének bejelentésére hivatkozva. Ledida szerint az Ukrajnának felajánlott készülékekkel azonos modern technika, például mágneses rezonancia tomográf csupán Kijevben, a Krímen és Doneckben található.

Kevesebb a dohányos

Amennyiben egy évvel ezelőtt a kárpátaljai lakosság 52 százaléka dohányzott, ma csak 49, állapította meg a legutóbbi felmérés. A 18 és 35 év közötti férfiak mintegy 25 százaléka hagyta abba ez idő alatt az egészségre káros füstölgést. A gyengébb nem képviselői közül is kevesebben szívnak ma, mint tavaly ilyenkor, amit a szakemberek egyrészt a reklámok pozitív hatásának, másrészt a szóban forgó élvezeti cikk drágulásának tudnak be.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó