2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Megalakult az Országgyűlés

Tegnap megalakult az új magyar Országgyűlés. A Bajnai-kormány megbízatása az új parlament pénteki megalakulásával megszűnt, de ügyvezetőként hivatalban marad az új kabinet felállásáig. Sólyom László államfő hivatalosan is felkérte Orbán Viktort a kormányalakításra. Az ünnepi eseményen részt vett Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

– Az alakuló ülés ünnep, a demokrácia ünnepi időszaka, a célba érés, a megvalósulás öröme, ünnepi érzés a demokrácia működése felett. De vajon történelmi is lesz-e az alakuló ülés? A parlament előtt álló feladatok szinte emberfelettiek, Magyarországot talpra kell állítani – mondta megnyitó beszédében Sólyom László. A köztársasági elnök szerint az Országgyűlés elsődleges feladata a gazdaság rendbe hozása. Rámutatott arra is, hogy emellett van néhány téma, amelyekre különösen fel szeretné hívni a figyelmet, mert ezeket a jövő számára különösen fontosnak tartja, és a gazdasági célkitűzésektől sem függetlenek. Az első a nevelés és oktatás rendszerének teljes újjáépítése, a második a korrupció megfékezése, valamint meg kell szabadítani az országot a szegénység keserűségétől, s ettől elválaszthatatlanul, a cigányság integrációját is meg kell oldani. Ehhez a munkalehetőség mellett mindenekelőtt az iskolán keresztül vezet az út – mondta az államfő.

Az új összetételű Országházban a Fidesznek 227, az MSZP-nek 59, a Jobbiknak 47, a KDNP-nek 36, a Lehet Más a Politikának (LMP) 16 képviselője lesz, illetve egy független képviselő is dolgozik majd.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó