2010. május 15., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 70. (933.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Szempont
Minket is elér az euró haláltusája?

A görög gazdasági válság gyökereiben ingatta meg a közös európai valuta, az euró eddigi stabilitását, melynek értéke még sohasem zuhant ekkorát. Az EU-s tagállamok más megoldást nem látván, 750 milliárd eurós mentőcsomagot dobtak össze, miközben Ukrajna kívülállóként "páholyból" szemlélte az eseményeket. Valóban ennyire nem érint bennünket az euró sorsa? Vaszil Rosko, a Raiffeisen-Aval Bank igazgatóhelyettese

– Hogyan szemlélte az ukrán banki, illetve üzleti szféra a görög krízist?

– Ukrajnát, mint az európai közösségen kívül álló államot, kevésbé érintette ez a probléma, hiszen nálunk még mindig többnyire nem az euró-, hanem a dollárelszámolás dívik. Az ország gazdaságát meghatározó vállalatok többsége az amerikai valutához viszonyítja az árfolyamot, és ennek alapján köti üzleteit, amihez ráadásul az euró romlása egy olyan tényező, ami pluszbevételként jelentkezik, ha az árfolyamok közötti ingadozást jól használják ki az érintett üzletemberek.

– Egyedi és ideiglenes jelenségről van szó, vagy tényleg veszélyben van az euró sorsa?

– Bármennyire alakult ki pánikhangulat az elmúlt napokban, az euró sorsa felől nemigen kell aggódni, mert egy ekkora közösség egyszerűen nem engedheti meg azt, hogy az eddig felépített vár egyik napról a másikra összedőljön. Bizonyíték erre a szinte pillanatok alatt összehozott 750 milliárd eurós mentőcsomag, miáltal visszaállt az euró–dollár közötti 1,3-as arány.

– Mennyire hathatnak ki a szóban forgó árfolyamváltozások az ukrán nemzeti valuta jelenlegi értékére, amely egyelőre csak az euró gyengülését jelzi, a dollárhoz képest viszont stabilnak tűnik?

– Úgy vélem, a jelenlegi európánik miatt nem romlik a hrivnya nemzetközi megítélése. Viszont az Ukrán Nemzeti Bank álláspontja, illetve politikája a jövőben hatással lehet az esetleges változásra.

– A mai dollár–hrivnya árfolyamot reálisnak tarja?

– Politikusaink és üzletembereink keményen titkolják a valós árfolyamot. Egyesek szerint a hivatalos árfolyam a tényleges érték alatt, mások szerint afölött van. A többség azt mondja, a reális dollár–hrivnya árfolyam 7,00–7,20, de olyan szakvéleményt is említhetek, amely szerint ez a szám tíz fölött van.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó