2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Itt a vége, jövőre nélkülünk

Bravúros hajrával, hatalmas meglepetésre a Krivbasz Krivij Rih maradt tagja az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokságnak, miután az utolsó fordulóban hátrányból fordítva éppen az FK Zakarpattya ellen győzött, míg a nagy múltú Csornomorec Odessza nem tudta hozni a kötelező három pontot, így a mieinkkel párban készülhet a másodosztályra.

A bajnoki cím sorsa már korábban eldőlt a Sahtar javára. Az egyetlen nyitva felejtett kérdés a kupagyőztes kiléte. A Tavrija–Metalurg Doneck finálé győztese, a Metaliszthoz, a Dnyiprohoz és a Kárpátihoz hasonlóan indulhat az Európa Ligában, a bajnok és az ezüstérmes Dinamo a Bajnokok Ligájában próbálkozhat, a doneckiek rögtön a főtáblán kezdenek. A 2009/'10-es szezon gólkirályi címét a Dinamo csapatkapitánya, Artyom Milevszkij érdemelte ki 17 találattal, miután zárásként duplázott, s ezzel megelőzte a 16 gólig jutó Jackson Coelhót a Metalisztból.

A Premier Liga utolsó játéknapját szemlélve illik kalapot emelni Jurij Makszimov, a végül bennmaradó Krivbasz fiatal mestere előtt. A szakember egy éve az Obolonyt juttatta az élvonalba, az őszi idény után nyolcadik lett a sörgyári együttessel, tavasszal, már nélküle a tizenegyedik pozícióba süllyedt volt csapata. A Dinamo Kijev és a válogatott volt középpályása a téli szünetben elfogadta a kilátástalan helyzetben lévő Krivbasz ajánlatát. Új együttesével már-már csodába illő módon csak egyszer állt bennmaradást érő helyen, ám a lehető legjobbkor, a 30. forduló záró sípszavakor. A Krivij Rih-iek bravúros tettéhez a sors fintora révén az ungváriak asszisztáltak, akiknek mindvégig sokkal jobb sanszuk volt az élvonalbeli tagság megőrzésére, ám rendre elszórakozták a sorsdöntő meccseket, s már az utolsó forduló előtt eldőlt a sorsuk. A Krivbasz otthonában Mikuljak pazar távoli bombájával még vezetett a Zaki, de a hazaiak a második félidőben hárommal válaszoltak, s miután Odesszában számukra kedvező eredmény született, Makszimov és társasága ünnepelhetett.

Az utolsó, 30. forduló eredményei: Krivbasz–FK Zakarpattya 3–1, Odessza–Luhanszk 1–1, Dinamo–Zaporizzsja 3–0, Szimferopol–Sahtar 2–3, Metaliszt–Arszenal 1–0, Poltava–Dnyipro 1–1, Mariupol–Kárpáti 2–2, Metalurg Doneck–Obolony 5–0.

Az első ligából a PFK Szevasztopol feljutása tűnik biztosnak, a másik kiadó helyre legalább négy együttes pályázik: a Voliny Luck, a Sztal Alcsivszk, az FK Lviv és a Krimteplicja Molodizsne. Ideje elkezdeni nekünk is ismét megszokni ezeket a neveket...

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó