2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Célba ért a segélyszállítmány

A napokban egészségügyi berendezéseket, bútorzatot és más kórházi kellékeket tartalmazó szállítmány indult Budapestről Kárpátaljára, egészen pontosan a Beregszászi Járási Kórházba.

A 10 ezer eurós értékű szállítmányt a pásztói kórház biztosította, mivel az ADRA Adventista Szeretetszolgálat a magyar gyógyintézménybe új – osztrák és norvég – berendezéseket szállított, így a feleslegessé vált, de még értékes dolgokat ajándékozzák tovább Beregszászba.

Az adomány jelentős része a pásztói Margit Kórház udvarán volt előkészítve. Indulás előtt dr. Boczek Tibor igazgató főorvos nemzeti színű szalaggal "plombázta" le a teherautó rakományát. A közös fényképezés utáni rövid sajtótájékoztatón dr. Boczek Tibor, Babák László ezredes, az OKF humán főosztályának vezetője, Szigeti László Attila, az ADRA Adventista Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bakosné Zohán Tünde, az ADRA szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Fenyvesi Péter Pál lelkész válaszolt az újságírók kérdéseire.

A Vásárosnaményi Önkéntes Köztestületi Tűzoltóságon a Tóth Sándor alezredes parancsnokkal és kollégájával, Nagy Lászlóval zajló rövid beszélgetés során megkaptuk az útravaló jó tanácsokat.

Lévén szó segélyszállítmányról, a határon maximális jóindulattal és segítő szándékkal viszonyultak hozzánk. Vonatkozik ez az ukrán oldalra is, csak ott összehasonlíthatatlanul lassabban haladt minden. Időközben megérkezett fogadásunkra Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka, a Diakóniai Koordinációs Iroda igazgatója. Több mint három órát töltöttünk a határ ukrán oldalán. Valószínűsíthető, hogy a vámoltatás számítógépes rendszere ott még viszonylag új, s nem elég olajozottan működik. Ezt erősíti az a tény is, hogy már másnap, csütörtökön a beregszászi vámudvaron – még pontosabban: a Nagyszőlősi Vámhivatal itteni kirendeltségén – is hosszú-hosszú órákat vett igénybe, míg elkészültek a szükséges iratok.

A kirakodást követően Ivan Males igazgató főorvos és helyettese, Volodimir Males fogadta a katasztrófavédelem és az ADRA képviselőit. A főorvos dolgozószobájában hosszú, tartalmas megbeszélés zajlott a helyi egészségügy helyzetéről és a kórház megsegítésének további lehetőségeiről. Mindkét oldal a kapcsolatok erősítése, az együttműködés további elmélyítése mellett foglalt állást és tett előremutató ígéreteket.

Turányi József,

a Katasztrófavédelem lap újságírója

(Pásztó–Beregszász–Budapest)

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó