2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Bővül Ukrajna barátainak klubja

Elsősorban Ukrajnának biztosítana elsőbbséget Magyarország az Európai Unió keleti partnereiként számon tartott hat ország közül a vízumliberalizációt illetően – fejtette ki Balázs Péter magyar külügyminiszter Brüsszelben, az EU-országok külügyminisztereinek legutóbbi tanácskozásán.

Mint Balázs Péter a megbeszélés után az MTI tudósítóját tájékoztatta, az ülésen – a következő EU–orosz csúcstalálkozóra való felkészülés jegyében – szó volt a két érintett fél közötti vízumliberalizáció esélyeiről, és ebben a vitában a magyar diplomácia irányítója úgy vélekedett: nem lenne helyes, ha Oroszország e tekintetben "előreszaladna" a keleti partnerek rovására. A keleti partnerországok köréhez Ukrajna mellett Moldova, Fehér-oroszország, Grúzia, Azerbajdzsán és Örményország tartozik.

A magyar külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna köztes pozíciót igyekszik elfoglalni az EU és Oroszország között: nem kíván betagozódni az orosz–fehérorosz–kazah vámunióba, de az unióhoz való közeledést sem sürgeti. A külügyminiszteri tanácskozás előtt egyébként a lengyelek és a svédek megszervezték az Ukrajna barátai elnevezésű csoport különtalálkozóját, amelyen a két meghívó ország mellett ott voltak a visegrádi négyek, a baltiak, a románok, a régebbi EU-tagállamok közül pedig olyan nagy országok, mint Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország. A találkozón az ukrán külügyminiszter ismertette országa gazdasági helyzetét, amiről azt mondta, hogy súlyos, de konszolidálódik.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó