2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Esély a regionális nyelvre

Vagyim Kolesznyicsenko régiós párti képviselő beadványa alapján jó esély kínálkozik arra, hogy hamarosan regionális státust kaphatnak bizonyos kisebbségek nyelvei, köztük a magyar is.

A nevezett honatya a minap nyújtotta be a parlamenthez azt a törvénymódosító indítványt, ami segíthet a gyakorlatba átültetni a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájának fontos pontjait. Az említett dokumentumhoz Ukrajna még 2003 májusában csatlakozott, ám az azóta eltelt időszakban nem volt kellő politikai akarat annak gyakorlati meghonosítására. A mostani kormánykoalíció azonban eltökélt híve a kisebbségek helyzete javításának, így jó esély kínálkozik Kolesznyicsenko javaslatának törvénybe foglalására.

Amennyiben módosulna az ide vonatkozó jogi szabályozás, minden olyan kisebbség nyelve hivatalos regionális státust kaphatna, ahol az adott nemzetiség részaránya eléri a tíz százalékot. Ukrajnában ez 13 kisebbség számára teremthetne jobb és szabadabb nyelvhasználati lehetőséget, közte Kárpátalja egyes járásaiban a magyarnak. Ahol a helyi önkormányzatok biztosítanák az adott kisebbség nyelvének a regionális szintet, a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a mindennapos ügyintézést az állami hivatalokban anyanyelvükön intézhetnék.

A parlamentben a kérdésről hamarosan várható szavazás kapcsán az ellenzéki BJUT soraiból többen is jelezték kifogásukat. Volodimir Javorszkij szerint a nyelvhasználatot megkönnyítő javaslatnak csak az a célja, hogy visszaszorítsák az ukrán nyelv használatát, s tágabb teret biztosítsanak az orosznak. A BJUT-os képviselő ezt is a jelenlegi hatalom ukránellenes politikája egyik bizonyítékának tartja.

Emlékeztetőül: az UMDSZ által Viktor Janukoviccsal tavaly megkötött partnerségi megállapodásban az is szerepelt, hogy a kisebbségek nyelvei az általuk többen lakott vidékeken regionális státust kapnak majd, azaz Kolesznyicsenko – aki egyébként szintén aláírója volt a dokumentumnak – javaslatának elfogadásával újabb pont teljesülne abból a szerződésből.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó