2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Ismét forrtak az indulatok

Előzetesen százezres tüntetéssel fenyegetett Julija Timosenko ellenzéki vezető, ám végül csak alig háromezer híve gyűlt össze tegnapelőtt a parlament előtt Kijevben, hogy tiltakozását fejezze ki Viktor Janukovics államfő és a hozzá hű parlamenti többség szerintük ukránellenes politikája miatt.

A törvényhozás épületét egy másik oldalról közben a kormányzó Régiók Pártja szimpatizánsai is elözönlötték, ám a nagy számban felvonuló rendvédelmisek megakadályozták a tömegek érintkezését.

A Julija Timosenko Tömb (BJUT) által szervezett ellenzéki megmozduláshoz csatlakozott a nacionalista Szvoboda, amelynek több száz híve utazott a fővárosba, úgy tudjuk, Kárpátaljáról is. A demonstrálók előtt Julija Timosenko mondott beszédet. A volt kormányfő és vesztes elnökjelölt a tiltakozó megmozdulások folytatására, annak tömegesebbé tételére buzdított. Azt állította, "Janukovicsék félnek a nép haragjától". Meggyőződése, hatalmas demonstrációkkal, ha minél többen és minél gyakrabban vonulnak utcára, s nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is, abban az esetben igenis megfutamodhat a jelenlegi, általa nemzetárulónak titulált hatalom. Timosenkóékat leginkább az Oroszországgal felmelegített kapcsolatok aggasztják, jelezte is, hatalomra kerülésük esetén megsemmisítik a fekete-tengeri orosz hadiflotta 2042-ig történő állomásoztatásáról szóló szerződést. Oleg Tyahnibok, a radikális Szvoboda elnöke pedig egyenesen forradalom előtti állapotokról vizionált.

A megmozdulást megelőző napon a BJUT kezdeményezésére aláírták az Ukrajna Megmentéséért Népi Bizottság alapítóiratát, amihez elsősorban szélsőjobboldali, idegengyűlölő szervezetek csatlakoztak. Kilátás- ba helyezték, amennyiben Dmitrij Medvegyev május 17-i, Ukrajnába tervezett hivatalos látogatásakor olyan megállapodásokat ír alá a két ország államfője, ami veszélyeztetheti Ukrajna energetikai ágazatának és eleve, az ország szuverenitásának biztonságát, akkor országszerte társadalmi ellenszegülésre szólítják fel híveiket.

A keddi eseményekre reagálva Olekszandr Jefremov, a Régiók Pártja frakcióvezetője kifejtette, amennyiben Timosenko folytatja a szociális-társadalmi szembehelyezkedésre, a feszültség növelésére irányuló provokatív viselkedését, akár bíróság előtt kell majd felelnie tettéért. Mindeközben újabb öt, eddig ellenzéki képviselővel bővült a koalíció, mindnyájan a BJUT soraiból váltak ki. A törvényhozás egyébként új alelnököt is választott. A korábbi első helyettes, Lavrinovics helyét – aki a kormányban betöltött tisztsége miatt mondott le – a kommunista Mikola Martinyuk foglalta el.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó