2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Kovács Miklós és a "harci tyúkok"

Beregszászban tartotta XXI. közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). A fórumon felszólaló Kovács Miklós szólt a 2010-es ukrajnai elnökválasztásról. A KMKSZ elnöke próbatételnek nevezte az eseményt, ugyanakkor megjegyezte: felvetődhet, miféle próbatétel, hiszen nem is vettek benne részt. Hozzáfűzte azonban, mégiscsak komoly kihívás volt, hiszen a semlegességről szóló döntést is meg kellett hozni.

– 2004-ben, amikor a második körben beszálltunk Viktor Juscsenko mellett, azért tettük, mert reális esély volt arra, hogy a KMKSZ részvétele a választásokon komoly eredményeket, engedményeket hoz a kárpátaljai magyar közösség részére. Most erre reális esély nem volt, tehát nem volt miért részt venni a választásokban – hangsúlyozta Kovács, így magyarázva, hogy ez egyszerű és logikus a közösség érdekeit szem előtt tartó emberek számára.

A KMKSZ elnöke szólt a helyhatósági választásokról is, amelyre végül nem került sor. Itt az a kérdés, hogy amennyiben megtartják, a szervezet tudja-e hozni a formáját, tud-e normális kampányt indítani. Az üzenet az, hogy magyar ember magyar pártra kell hogy szavazzon.

– A mi esetünkben nem tehetjük meg azt, hogy beleszimatolunk a levegőbe, és amihez a kárpátaljai magyarnak kedve van, mi pontosan azt mondjuk meg, mert a magyarság túlélésének elengedhetetlen összetevője, hogy bizonyos szociológiai paraméterekkel rendelkezzünk – hangsúlyozta a KMKSZ elnöke. Fontos, hogy a kárpátaljai magyarság mint közösség önvédelmi reflexeket tudjon produkálni. Ez utóbbiak közül pedig az egyes számú az, hogy a saját érdekvédelmük érdekében adják le a szavazatukat, vagyis magyar pártra szavaznak. Kiemelte: a közösség megmentéséhez szükség van külső segítségre, elsősorban az anyaország támogatására.

– A magyar állam kárpátaljai magyar képviselőket tüntetett ki a megyei tanácsban, összesen kettőt – emelte ki Kovács Miklós. – Két hölgyeményt, mind a kettő ukrán pártnak a jelöltje. Ez a képviselőség júdáspénz. Ezeknek a hölgyeményeknek azért lehet képviselői mandátumuk, mert eredményesen küzdöttek azért, hogy a magyarok ukrán pártra szavazzanak. És pont őket tüntette ki a magyar állam. Egy ukrán funkcionárius elolvassa a dörgedelmet a magyar állam képviselői részéről, hogy védjük meg a magyar oktatást, utána (ugyanez a funkcionárius) elmegy a fogadásra, és azt látja, hogy kidekorálják a Nasa Ukrajina harci tyúkjait...

A KMKSZ elnöke üdvözölte, hogy az új magyar kormány meg fogja adni az állampolgársághoz jutás lehetőségét, valamint újból össze fogja hívni a Magyar Állandó Értekezletet.

A közgyűlésen felszólalt Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Kihangsúlyozta: anélkül, hogy túlértékelné az új ukrán hatalom kisebbségpolitikai lépéseit, számára kétségtelen, hogy az elmúlt hetekben történtek lépések, s megfogalmazódtak szándékok a korábbi időszak nacionalista kisebbségpolitikai katasztrófájának az elhárítására, s tovább kell haladni ezen az úton.

– Ha a mi összefogásunk (a KMKSZ-szel) nincs, akkor erre a fordulatra nem került volna sor – utalt Németh az Országgyűlésnek a magyar–ukrán kapcsolatokról tavaly elfogadott nyilatkozatára. Tájékoztatása szerint az új magyar kormány kész a párbeszéd folytatására az új ukrán vezetéssel. A politikus szerint a partneri nyitottság elvét fogják az ukrán vezetés irányában alkalmazni. Nem a partner politikai színe a fő kérdés, hanem a párbeszéd várható eredménye, szögezte le Németh Zsolt.

A KMKSZ közgyűlése nyilatkozatot fogadott el, amelyben üdvözölte és támogatásáról biztosította "a határon túli nemzettestvérek magyar állampolgárságának visszaadásával" kapcsolatos felvetést. A szervezet biztatónak ítélte, hogy az új ukrán hatalom visszavonta a kárpátaljai magyarság anyanyelvű oktatását sújtó egyik intézkedést. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy számos, a magyar oktatást sújtó rendelkezés továbbra is hatályban van, s a magyar tanulók valódi esélyegyenlősége továbbra sincs biztosítva.

Hegedűs Csilla

Remélt talajrahullás

"Nem tehetjük meg azt, hangsúlyozta felszólalásában Kovács Miklós, hogy beleszimatolunk a levegőbe, és mihez a kárpátaljai magyarnak kedve van, mi pontosan azt mondjuk". Ne menjünk most bele abba, hogy az általános közhiedelem ezzel szemben azt tartja, az a jó politikus, aki azt ígéri, amire a választópolgároknak szükségük van, s megválasztása esetén igyekszik eleget is tenni ezeknek az elvárásoknak. Ebből a szempontból Németh Zsolt kitűnő politikus. Ő beleszimatol a levegőbe és pontosan tudja, hogy az adott közeg mit akar hallani tőle. A KMKSZ kemény magja például vélhetően azt, amit elmondott. Nevezetesen, hogy az ukrajnai kisebbségellenes rendeletek visszavonása a KMKSZ és a Fidesz közös fellépésének, azon belül a Magyar Országgyűlés Kijevet elítélő nyilatkozatának köszönhető.

Ott és akkor nem mondhatta el, hogy utólag mérlegre téve az öt évvel ezelőtti Juscsenko–Kovács választási szerződés a kárpátaljai magyarságra nézve egy fabatkát sem ér, s hogy végeredményben az akkor lenemzetárulózott Viktor Janukovicsot támogató magyar politikai erőnek lett igaza. Nem mondhatta el, hogy a Juscsenko-éra szülte hátrányos helyzet megszüntetéséhez nagyban hozzájárult az a 2009-ben kötött szerződés, amelyet egyfelől Viktor Janukovics, régi-új elnökjelölt és mások mellett az UMDSZ elnöke, Gajdos István írt alá, s hogy a KMKSZ – miként azt pár perccel korábban a kulturális szövetség elnöke is elismerte – kimaradt az idei elnökválasztásból. S nem mondhatta el azt sem, hogy egyfelől a parlamenti nyilatkozatot négy párti – soroljuk fel a hitelesség kedvéért: MSZP, Fidesz, MDF, KDNP – konszenzus szülte, másfelől, sajnos, gyakorlatilag semmilyen visszhangra nem talált az Ukrajnát akkor irányító politikai körökben.

Mi – és minden emlékezetkiesésben nem szenvedő ember – azonban mindezt tudjuk. És reméljük, mire a sok tapstól kimegy a zsibbadás a tenyerükből, a KMKSZ kemény magja is visszahullik a realitások kőkemény talajára.

KISZó-reflexió

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó