2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Műemlékek a Kárpátok és a Tisza ölelésében

Egy éve kötött együttműködési szerződést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Kárpátinform Információs Szaktanácsadó és Fejlesztési Központ. Közös fő célként a Műemlékek a Kárpátok és a Tisza ölelésében című kiadvány megszerkesztését, valamint három – magyar, angol és ukrán – nyelven történő kiadását határozták meg.

A Történelmileg összetartozó határ menti műemlékek feltérképezése című projekt keretében sor került a határ mindkét oldalán található műemlékek felkutatására, a térséggel kapcsolatos turisztikai információk és szabadidős tevékenységek összegyűjtésére, amelyeket az említett kiadványban összesítették, majd a projekt záró konferenciáján népszerűsítették. A rendezvényre Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor.

A könyv megszületésének előzményeiről Csizmár Saroltától, a központ vezetőjétől érdeklődtünk.

– Több tanácskozást bonyolítottunk le idehaza és Nyíregyházán. Ennek, illetve a muzeológusoknak, műemlékvédelmi és turisztikai szakembereknek köszönhetően látott napvilágot a színes fotókkal bőven illusztrált kiadvány. Igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb műemlékekről szóló információkat. Az adattárban kis fényképekkel turisztikai útvonalak is találhatók.

– Tehát főképpen turistáknak ajánlják a könyvet.

– És az átlagembereknek is. A kiadvány több ezer példányban jelenik meg, ám egyelőre nem vásárolható boltokban. A könyvtáraknak adunk belőle, és nálunk, a turisztikai irodában lehet érdeklődni felőle. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy jegyzékbe vegyük a még meglévő műemlékeket, a rossz állapotú épületeket, és elsősorban pályázatok révén megóvjuk őket.

A projekt felelőse Dályai Józsefné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal területfejlesztési és területrendezési referense volt. Mint megjegyezte, a most bemutatott könyvön neves szakembergárda dolgozott – építészek, régészek, műemlékvédelemben járatos szakemberek –, és figyelemfelkeltő jelleggel próbálták egy-egy épületre ráirányítani a figyelmet.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó