2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Magyar kar – új mérföldkő

Tovább bővült az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kara. A tegnapi eseményen hét helyiséget adtak át, melyeket a magyar történelem és európai integrációs tanszék, illetve a fizika-matematika tanszék használ majd. Május folyamán elkészülnek a kiszolgáló helyiségek is.

A vendégek az ünnepélyes avatást megelőzően Mikola Veges rektor invitálására a nemzeti egyetem főépületébe mentek, ahol megtekintették a leendő könyvtár területét. Az a felújítást és teljes modernizálást követően költözhet ide a püspöki rezidenciából. Az új egyetemi könyvtár ezután a második legnagyobb lesz egész Ukrajnában, csak a harkivi egyetem bibliotékája múlja felül.

Az ünnepélyes szalagátvágást nem csak a magyar kar előadói és hallgatói, valamint a média képviselői figyelték árgus szemmel. Jelen voltak az UNE vezetői, a kárpátaljai magyar közélet jeles személyiségei, valamint a magyar Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a megyei állami közigazgatás egy-egy magas rangú vezetője.

Lizanec Péter dékán üdvözlő szavait követően Mikola Veges tekintett vissza a magyar kar létrehozásának és fejlődésének állomásaira, a magyar történelem és európai integrációs tanszék, majd pedig a kar létrehozására. Kiemelte és megköszönte az ebben nyújtott magyarországi támogatást, s hangsúlyozta, hogy a magyar nemzetiségű hallgatók anyanyelvükön tanulhatnak. A mostani beruházásnak az egész intézmény hasznát veszi. Kiemelte: az intézmény támogatásában, fejlesztésében köszönet illeti a megyei vezetést. Folytatni kívánják a megkezdett munkát és a partneri kapcsolatokat. Egyben reményét fejezte ki, hogy a jövőben tovább bővülnek a magyar –ukrán kapcsolatok. Dr. Szebenyi-Brindza Zoltán, a MeH Nemzetpolitikai Főosztályának osztályvezetője arról szólt, hogy a magyar oktatás támogatása mindig is kiemelt szerepet játszott a mindenkori magyar kormány támogatás- és fejlesztéspolitikája területén. A magyar kart a kezdetektől fogva – mióta a Miniszterelnöki Hivatal kiépítette a nemzeti jelentőségű intézmények körét – kiemelt támogatásban részesítik. Az osztályvezető üdvözölte, hogy az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium 2010. március 25-i rendeletével mód van arra, hogy az ide kerülő diákok anyanyelvükön tegyék le az emelt szintű érettségit.

– A mai nap egy újabb mérföldköve az Ungvári Nemzeti Egyetem 2008-ban alakult magyar karának. A magyar–ukrán együttműködésnek köszönhetően egyre erősödik az anyagi-műszaki bázis – hangsúlyozta Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. – Ennek köszönhetően most már elegendő helyiséggel rendelkezik a kar, és a hallgatók mind az öt évfolyamon modern felszereltségű tantermekben tanulhatnak. Köszönet illet mindenkit, aki ebben a munkában részt vett.

Az országos szövetség elnöke kiemelte: az anyaország támogatja az Ukrajnában élő magyar közösséget, és kiemelt figyelmet fordít az anyanyelvű oktatási rendszer kiépítésére, segítve ezzel a megmaradásunkat. Az átadás szimbolikusan azt a fordulatot is jelképezi, amely bekövetkezett Ukrajnában, s az új kormány baráti viszonyt próbál kialakítani a magyarság irányába.

Ivan Kacsur, a megyei állami közigazgatás elnökhelyettese megjegyezte, az egyetem több mint 60 éves fennállása óta beírta nevét Ukrajna és Kárpátalja történelmébe. Ahol szakemberek kellenek, ott mindenütt jelen vannak az UNE végzősei. Megyénk oktatásában pedig a csúcson van. Fejlődik az anyagi-műszaki bázis, új karok nyílnak, például a fogorvosi. A mindenkori megyei vezetés mindig az intézmény mellett lesz, jelentette ki, majd elismerő oklevelet nyújtott át Lizanec Péter dékánnak és Spenik Sándornak, a fizika-matematika tanszék vezetőjének. Halina Horohovszka, az ukrán külügyminisztérium kárpátaljai képviselője kiemelte: örül, hogy az ifjúság neveléséről két kormány, a magyar és az ukrán is gondoskodik.

Az ünnepélyes köszöntők után a hallgatók birtokba vehették új, második otthonukat. A kar négy szakból és három – magyar filológia, magyar történelem és európai integráció, valamint a fizika-matematika – tanszékből áll. A magyar filológián levelező tagozat is működik, ami szeptembertől a történészeknél is beindul. A jelenlegi diáklétszám 300 fő. A következő szárnyrész rendbehozatalát és felszerelését, illetve annak a két szintnek az összekötését, amelyen a magyar kar működik, az egyetem vezetése vállalta magára, árulta el Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány (KMOA) elnöke.

– Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a KMOA, az Ungvári Nemzeti Egyetem és a kivitelező által aláírt szerződés szerint az intézmény egy jelentősebb összeggel járul hozzá a további fejlesztéshez. Mivel eddig nem volt költségvetése az országnak, az egyetem nem tudott hozzáférni még a meglévő forrásaihoz sem – mondja Zubánics László. – Ezért idén nyáron kerül sor az általa vállalt munkálatok lebonyolítására.

A magyar kart jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal támogatja. Nemzeti jelentőségű intézményként évente összességében 8 millió forintot irányoztak elő, s részesedett a Szülőföld Alap pályázataiból is. Az elmúlt öt évben a kar létrehozására, kialakítására, felszerelésére összesen mintegy száz-, azaz évente átlagosan húszmillió forintot fordítottak. A tanárok fizetését, a hallgatók ösztöndíját, a kar működtetését és egyéb kiadásokat természetesen – mivel állami intézményről van szó – az ukrán költségvetésből finanszírozzák.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó