2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Hír-Tár
Ötszázezer turista Kárpátalján

Május első tizenkét napjában közel ötszázezer turista fordult meg Kárpátalján, mondta el lapunknak Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem turisztikai tanszékének vezetője. Többségük Ukrajna különböző területeiről érkezett, ám határainkon túlról is szép számú látogató kereste fel vidékünket. A legtöbben a csodálatosan virágzó szakurák (japán cseresznye) és a Huszt melletti Nárciszok-völgyében pompázó mező látványa miatt kerekedtek útra. Sajnos a virágerdő területe folyamatosan csökken, ámbár ez növelheti az ide látogatók számát, és akár megdőlhet a két évvel ezelőtti rekord, amikor májusban nyolcszázezer turista kereste fel megyénket.

Bánosfesztivál

Az idén immár ötödik alkalommal rendezték meg a rahói járási Barnabáson (Kosztilivka) az ismert gasztronómiai fesztivált, a "Bánost". A rendezvény most is sok látogatót vonzott. A hegyi emberek jellegzetes ételét, mely kukoricadarából és tejfelből készül, nemcsak a megyéből, de az ország más vidékeiről, sőt az Ukrajna határain túlról érkezettek is megkóstolták. A szervezők nem titkolt célja a néphagyományokat, régi kézműves mesterségeket és népművészeti emlékeket felelevenítő rendezvénnyel a hegyvidéki járás népszerűsítése, és persze turistacsalogatónak is szánják.

Ismét lesz légimentő

A tervek szerint ismét működésbe állítják a légimentő szolgálatot, mely immár tizenhárom éve nem működik Kárpátalján – írja az UA-Reporter. A megyeszékhelyen most vizsgálják annak a két helikopternek a műszaki állapotát, mely a távol eső járásokból juttatja majd el azokat a betegeket a kórházakba, akik közúti szállítása életveszélyes.

Sajtóklubos segítség

Az ungvári Reform sajtóklub az Ukrán Iparosok és Vállalkozók Pártja megyei szervezetével karöltve néhány hónappal ezelőtt segélyakciót indított a bátyúi gyermekmenhely lakóinak megsegítésére. Az összegyűlt adományból vásárolt ruhaneműt, alapvető higiéniai és használati eszközöket, fertőtlenítő szereket a napokban juttatták el az intézménybe. Az 50 férőhelyes épületben gyakran 60 gyerek lakik.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó