2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Halló, itt az IGAZI!
Tanulhat-e két szakon egyszerre?

Az egyetemi és főiskolai felvételi idejének közeledtével egyre több kérdéssel fordulnak hozzánk a továbbtanulással kapcsolatban. Egyikük D. Adrienn gáti olvasónk, aki lapunkban olvasta, hogy Dmitro Tabacsnik oktatási és tudományos miniszter rendeletben engedélyezte a 2008-ban és 2009-ben emelt szintű érettségit tett diákoknak az újrafelvételizés lehetőségét. Kérdése az lenne, ha már tavaly felvételt nyert egy szakra és nappali tagozaton ösztöndíjasként tanul, felvételizhet-e idén újra az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) valamelyik levelező szakára. Tájékoztatásért Rjasko Zitához, az UNE felvételi bizottságának módszerészéhez fordultunk:

– Természetesen, de mivel már ingyenes helyen tanul, a hatályos ukrán oktatási törvények értelmében a második diploma megszerzéséért csak a tandíjas helyekre pályázhat. Az is lényeges, hogy tavaly milyen tantárgyakból írt tesztvizsgát és elérte-e a maximális 124 pontot. Az ukrán nyelv és irodalom mellett – humán vagy reál szaktól függően – a matematika, illetve Ukrajna történelme kötelező tantárgy. A harmadik tárgy szakiránytól függően változó.

Sz. Rita szernyei olvasónk fia idén diplomázik a Munkácsi Humán-Pedagógiai Kollégium (az egykori munkácsi tanítóképző) informatika szakán. Az iránt érdeklődik, hogy szükséges-e elmennie az emelt szintű érettségire, ha az UNE testnevelés és rehabilitációs szakára szeretne felvételt nyerni?

Kérdésére szintén Rjasko Zita nyújtott választ:

– Természetesen neki is vizsgáznia kell, hiszen nem azonos profilú szakirányról van szó. A testnevelés szakra ukrán nyelv és irodalomból, illetve Ukrajna történelméből szükségeltetik megmérettetnie, illetve a harmadik kötelező vizsgatárgyat már tanintézetünkben kell letennie, ezek pedig a sportnormatívák (futás, távolugrás, úszás stb.). De van egy másik lehetősége is. Mivel a kolledzs a Munkácsi Állami Egyetem bázisintézménye, ott a diploma megszerzése után emelt szintű érettségi nélkül folytathatja tanulmányait, de persze csak a rokonszakirányon belül.

F. A.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó