2010. május 13., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 68-69. (931-932.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Szempont
Életveszélyes-e strandolni?

Nyugat-Európa fürdői már megnyitották kapuikat, a szomszédos Magyarországon május 1-jével hivatalosan is elrajtolt a nyári szezon. Vidékünkön évek óta problémát jelent a kijelölt strandok hiánya, így jobb híján a legtöbben olyan helyekre mennek megmártózni, ahol ez tilos. Bár még nincs kimondottan erre alkalmas idő, sokan kirándulnak vízparthoz. Ám vigyázzunk, jobb megelőzni a bajt. Ivan Fedornyak, a megyei vízimentő szolgálat vezetője

– Mivel magyarázható, hogy évről évre több a tragédia?

– Vidékünkön többen halnak meg fürdőzés közben, mint tűzbalesetben, aminek a strandhiány az oka. Az idén még nem történt strandolással kapcsolatos tragédia, ami leginkább a rossz időjárással magyarázható. Ám szokás szerint ahogy kimelegszik, mindenki rohan a vízpartokhoz. Az önkormányzatok semmit sem tesznek azért, hogy biztosítsák a megfelelő körülményeket. Fél kezemen megszámolhatnám, hol működnek minden előírásnak megfelelő szabad strandok.

– Megelőzhető a baj?

– A katasztrófa-elhárítási főosztály balesetmegelőzés céljából erőteljes munkát végez. Az oktatási intézmények figyelmét körlevélben hívjuk fel a felvilágosítás fontosságára. A megyei vízimentő szolgálat búvárai mindenesetre átvizsgálják a folyók és tavak azon részeit, ahol nyaranta tömegesen pihennek az emberek. A cél, hogy eltávolítsák a mederben levő veszélyes tárgyakat, megjelöljék azokat a helyeket, ahol nem ajánlatos a habok közé merülni.

– Mire figyeljünk oda, ha vízbe merészkedünk?

– Évről évre elmondjuk, de sokan meg sem hallják, mire kell vigyázni, ha folyó- vagy tópartra megyünk kikapcsolódni. Pedig életek múlhatnak azon, ha nem ismeretlen helyen merészkedünk a vízbe, illetve ittasan, vagy felhevült testtel nem vetjük magunkat a hullámok közé. Fontos, hogy mentőmellényben induljunk vízitúrára, csónakázni.

– Ha már menteni kell, van-e elég szakember és felszerelés?

– Nem rózsás a helyzetünk. A költségvetésből igencsak kevés jut a vízimentő szolgálatnak. Ennek ellenére készen állunk a szezonra. Ám tartsák szem előtt, hogy mindenkihez nem tudunk időben odaérni.

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó