2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Örömünnep Doneckben, bánat Ungváron
Egy fordulóval a vége előtt szinte minden fontos kérdés eldőlt

Egyetlenegy nyitott kérdés maradt az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hétvégi záró-fordulója előtt. A hétközi játéknapon a Dinamo Kijev legyőzésével bebiztosította bajnoki címét a Sahtar Doneck, míg az FK Zakarpattya újabb hazai vereségével végérvényesen megváltotta jegyét a másodosztályba.

A szerdai 29. forduló csúcsrangadóját a Sahtar csodálatos Donbasz Arénájában játszották. A telt házat jelentő ötvenezer drukkernek feledhetetlen pillanatot jelentett, hogy kedvencei éppen a nagy rivális és címvédő Dinamo legyőzésével hódították vissza a bajnoki serleget. A két hazai sztáralakulat élvezetes meccsét Ilsinho 15. percben elért találata döntötte el, s még az is belefért, hogy Jadson a hajrában büntetőt hibázzon. Amióta a román szaktekintély, Mircea Lucescu a Sahtar mestere, s ennek már hat éve, negyedik bajnoki címét zsebelte be Rinat Ahmetov dúsgazdag vállalkozó klubja, aki a lefújás után a csapattal együtt a pályán ünnepelt. Nem úgy a Dinamo vezérkara. Szurkiszék hiába ültették nyáron a kispadra Valerij Gazzajevet, az orosz trénerrel végül semmit sem nyertek ebben az idényben. Ám ez legyen az ő bajuk.

Nekünk éppen elég probléma, hogy a Zakarpattya ezúttal sem tudta megőrizni élvonalbeli tagságát. Az Ung-parti alakulat eddig ötször szerepelhetett a legjobbak mezőnyében, ám négy alkalommal búcsúzni kényszerült rögtön a szezon végén. Sajnos most is, holott szinte végig reális esélye volt az együttesnek a bennmaradásra, ám a kiesés elkerüléséért vívott harcban rendre alulmaradt riválisaival szemben, így aztán végeredményben semmit sem ért a bajnok Sahtar elleni őszi 1–1, vagy a Dinamo elleni tavaszi 1–0-ás csoda. Jövőre újra az első ligás küzdelmekre kell majd ráhangolódnia játékosnak és szurkolónak egyaránt. Ez azután vált biztossá, hogy csapatunk hét közben egygólos vereséget szenvedett a kupadöntőre készülő Tavrijától.

Amúgy a holnapi utolsó fordulóban már csak az a kérdés, hogy Krivij Rih vagy Odessza csapata int-e búcsút a Premier Ligának. Az ungvári vert sereg éppen az előző gárda otthonába látogat. Ami viszont már eldőlt, hogy ősszel a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet a bajnok bányászcsapat, míg a második Dinamo a BL kvalifikációjában kezd. Zsinórban negyedszer szerezte meg a pontvadászat bronzérmét a Miron Markevics szövetségi kapitány edzette Metaliszt, s ez Európa Ligás indulást jelent a harkivi együttesnek. Ugyanebben a sorozatban szerzett részvételi jogot a negyedik Dnyipro és az ötödik Kárpáti. Szintén az EL-ben vitézkedhet az ukrán kupagyőztes. Kilétére a május 16-i döntőben derül fény a Szimferopol és a Metalurg Doneck összecsapásán.

Végezetül, s legfőképp csak a következetesség kedvéért, íme a 29. forduló összes eredménye: FK Zakarpattya–Tavrija Szimferopol 0–1 (Fescsuk), Kárpáti–Krivbasz 0–2 (Fedorcsuk, Varankov), Metalurg Zaporizzsja–Csornomorec 1–0 (Alosi), Luhanszk–Metaliszt 1–4 (Lazarovics – Olejnik-2, Edmar, Coelho), Dnyipro–Mariupol 4–1 (Konopljanka, Rotany, Kravcsenko, Szeleznyov – Kaszjan), Obolony–Poltava 1–1 (Konyusenko – Kulakov), Arszenal–Metalurg Doneck 2–0 (Mikoljunas, Vorobej), Sahtar–Dinamo 1–0 (Ilsinho).

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó