2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Kettős ellentmondások

Új nemzetpolitikát ígér az Orbán Viktor vezette új magyar kormány. Az eddig érkezett jelzések szerint a korábbinál nagyobb figyelmet kívánnak fordítani a határon túli közösségek támogatására, érdekeik védelmére, s az is valószínűsíthető, hogy az erre szánt anyagi lehetőségek is nőni fognak. A nyilatkozatok szerint a legelső lépések egyike a magyar állampolgárság megadása lesz az elszakított területeken élők számára.

Az elképzelés az ukrajnai jogi helyzet ellenére üdvözlendő. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) eddig is támogatta a kettős állampolgárságot, például a 2004-es magyarországi népszavazás idején is, és a megnyilatkozások alapján ez azóta sem változott. Semjén Zsoltnak, a kereszténydemokrata néppárt vezetőjének – aki az új kormány nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyetteseként dolgozik majd – az a nyilatkozata, miszerint "egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság lesz", biztató. Olyan törvényre, mely szerint a határon túli magyarok B-kategóriás állampolgárok lehetnének, nem tudom, szükség van-e? Megalázó, sőt, vérlázító lenne, különösen 2004. december 5. fényében.

Akkor inkább nem is kell.

Két dologra viszont eddig elég kevés figyelem vetült. Az egyik az, hogy a magyar állampolgárság megszerzésének, tudomásom szerint, van egy olyan feltétele, mely szerint annak igénylésekor komoly összegnek kell szerepelni a kérelmező bankszámláján. Ha ez a kitétel megmarad, sokak számára csak vágyálom marad a magyar állampolgárság.

Másrészt a 2002. január 1-jén életbe lépett státustörvény által biztosított, a Magyar igazolvánnyal igénybe vehető kedvezményekben csak azok részesülhetnek, akik nem magyar állampolgárok. Ez az "apróság" azt jelenti, hogy az a kárpátaljai szülő, aki eddig gyermekei anyanyelven történő taníttatásához oktatási-nevelési támogatást igényelhetett – s amelynek lebonyolítását a KAMOT Jótékonysági Alapítvány közmegelégedéssel végzi –, ha él a kettős állampolgárság lehetőségével, a jelenlegi jogszabályok szerint elesne attól. Magyarán szólva az egyik kioltaná a másikat, a határon túli magyar pedig olyan választás elé kerülne, ami nem lenne szerencsés. Nyilván egy ilyen szituáció az új kormánynak sem célja, hiszen erre a támogatásra, mint ahogy az utazási kedvezményre, a magyar–magyar kapcsolattartási támogatásra, a pedagógusok és diákok számára biztosított lehetőségekre továbbra is nagy szükség van. Éppen ezért fontos, hogy a magyar állampolgársági törvény módosításával egyidőben a státustörvényen is változtassanak.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó