2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Athéni forrongás: három halott

Ismét nyugalom honolt tegnap reggel a görög fővárosban az előző napokon történt erőszakos utcai megmozdulások után.

Az athéni rendőrség csütörtök este még könnygázzal oszlatta fel a demonstrálókat, akik a parlament előtt köveket hajigáltak a biztonsági erők felé. A mintegy 3 ezer tüntető a kormány gazdasági megszorító csomagja ellen tiltakozott, amelyet a törvényhozók este 172–121 arányban fogadtak el. A megszorításokért cserébe Görögország várhatóan 110 milliárd euró kölcsönt kap majd a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és – kétoldalú megállapodások alapján – az euróövezet országaitól.

"Görögország jövője a tét"– jelentette ki a miniszterelnök a megszorító intézkedéseket tárgyaló parlamenti vitán. "Az erőszak nem megoldás, valamint az ország és a görögök jó hírét is megtépázza" – folytatta Jeorjiosz Papandreu.

A miniszterelnök mindazonáltal optimista: "Keményen dolgozunk azon, hogy amit ma görög problémának nevezünk, az holnap a görög csodaként váljon ismertté. Karolosz Papuliasz elnök a szerdai események után kijelentette, hogy Görögország a szakadék szélén táncol, és minden görögöt figyelmeztetett arra, hogy ne rohanjanak ész nélkül a mélység felé.

A vitákhoz hozzászólva a görög pénzügyminiszter, Jeorjiosz Papakonsztantinu elmondta, hogy a megszorító csomag elfogadása jelenti az egyetlen lehetőséget az államcsőd elkerülésére. Vasziliki Georgiadu politológus szerint a szerdai erőszakhullám közeledéshez vezethet a görögök és a kormány között, mivel a görögök többsége ellenzi a szélsőséges cselekedeteket.

Pénteken délutánra tervezték eltemetni a szerdai athéni gyújtogatások három halálos áldozatát. A feldühödött tüntetők egy bankfióknak otthont adó épületet gyújtottak fel Molotov-koktélokkal a belvárosban, három banki alkalmazott életét vesztette a lángoló épületben.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó