2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Bizonytalanságot szült a brit választás

A tizenhárom éve ellenzékben politizáló Konzervatív Párt nyerte a várható parlamenti mandátumok alapján a csütörtökön tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat, de valószínűleg nem lesz meg az abszolút többsége – erre utal a BBC által pénteken közölt exit-poll becslés. David Cameron

A 130 szavazókörzetben, csaknem 18 ezer választó megkérdezésén alapuló előzetes számítás szerint a toryk 305 mandátumot szereztek a 650 fős londoni alsóházban. A hagyományos brit parlamenti berendezkedésre jellemző, biztos egypárti többségi hátterű, külső támogatási kényszer nélküli kormány megalakításához legalább 326 képviselői hely kellene. Ehhez a konzervatívoknak 116 fővel kellett volna növelniük képviselőik számát, ám ha az exit-poll helytállónak bizonyul, akkor mandátumnyereségük eddigi frakciólétszámukhoz képest csak 95. Legutóbb 1974-ben, Edward Heath konzervatív kormányának idején fordult elő, hogy a választások után egyik pártnak sem volt többsége az összes alsóházi frakció együttes létszámához képest. Akkor még ugyanabban az évben újabb választást írtak ki, amelyet hajszálvékony többséggel a Harold Wilson vezette Munkáspárt nyert meg. Ha a végleges eredmények igazolják az előzetes becslést, akkor egyelőre Gordon Brown, az 1997 óta kormányzó Munkáspárt miniszterelnöke marad a kormány élén, egészen addig, amíg valamilyen koalíciós vagy külső támogatási egyezség alapján akár a Munkáspárt, akár a konzervatívok el nem jutnak a kormányalakítás lehetőségéig.

Downing Street-i források azt közölték, hogy ha valóban egyik pártnak sem lesz abszolút többsége, akkor Brown megpróbálkozik egy koalíciós kormány összehozásával. Gordon Brown

A miniszterelnök – miután skóciai választókörzetében bejelentették, hogy ismét parlamenti mandátumot nyert – képviselői újjáválasztását megköszönő beszédében kijelentette: az ő kötelessége annak biztosítása, hogy Nagy-Britanniának "erős és stabil" kormánya legyen.

A brit kormányzó Munkáspárt elvesztette a kormányzás jogát – közölte ugyanakkor , a Konzervatív Párt elnöke, miután exit-poll becslések arra engednek következtetni, hogy pártja a legtöbb mandátumhoz jutott a parlamentben, jóllehet nem lesz meg az abszolút többsége. "Azt hiszem, immár világos, hogy a Labour-kormány elveszítette mandátumát az országunk irányításához" – szögezte le David Cameron. A tizenhárom éve ellenzékben politizáló párt elnöke ugyanakkor elismerte, hogy a jövőt illetően vannak még bizonytalanságok.

A brit politikai konvenció alapján ha egyik párt sem szerez abszolút többséget, a hivatalban lévő miniszterelnököt illeti az első kormányalakítási kísérlet joga.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó