2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Van esély a Gazprom és a Naftogaz fúziójára
Az Európai Uniónak tetszik az ötlet, az ukrán ellenzéknek kevésbé

Az orosz és az ukrán kormány múlt heti közös ülésén Vlagyimir Putyin orosz kormányfő konkrét javaslattal állt elő a Gazprom és a Naftogaz összevonását illetően. A Szocsiban tett ajánlat merőben eltér attól a kijevi elképzeléstől, miszerint ukrán, orosz és uniós jelenléttel egy nemzetközi gázkonzorciumot hozzanak létre. Amennyiben az ukrán kormány belemegy az egyezségbe, az további engedményekkel, könnyítésekkel járhat a gázárat illetően, ugyanakkor az is tény, egy efféle alku stratégiai értelemben egészen biztosan inkább az orosz gázmonopóliumnak kedvezne jobban.

Alekszej Miller Gazprom-elnök az orosz miniszterelnök szavait nyilatkozatban erősítette meg. Az orosz mamutvállalat feje hozzátette: a megállapodás elsősorban azt eredményezné, hogy a két vállalat kintlévőségeinek széles köre cserélne gazdát. Miller szerint Oroszország számára jövedelmező lehet befektetni az ukrán gázszállítórendszerbe, míg a másik oldal érdekelt lehet abban, hogy hozzáférjen az orosz energiaforrások egy részéhez.

A Gazprom számára mindenképpen előnyös lenne a megállapodás, minthogy a Naftogaz maximum 6%-ig részesedne a megtermelt jövedelemből. Ugyanakkor nemzetközi elemzők valószínűtlennek tartják, hogy az ukránok nem mennek bele az üzletbe. S nemcsak az elmúlt hetek látványos egymásra találása folytán. Ha ugyanis megegyezés hiányában az orosz vezetés úgy dönt, hogy Ukrajna megkerülésével megépíti a Déli és az Északi Áramlatot, bár ez 7–8 évbe is beletelhet, de utána biztosan befellegzik Ukrajnának abból a szempontból, hogy jelentős jövedelemre tesz szert azzal, hogy az Oroszországból Európába áramló gáz áthalad a területén.

Konsztantin Szimonov, az orosz Nemzeti Energiabiztosítási Alap főigazgatója elmondta: ha sikerül megegyezni a két félnek, az orosz oldal olyan pozícióba kerül, amilyet még a belaruszoknál sem sikerült kiharcolnia, annak ellenére, hogy a két ország között jóval szorosabb az együttműködés, mint az ukránokkal. Erre utal, hogy a minszki Beltranszgaznak sokkal olcsóbban szállít földgázt a Gazprom, mint bármelyik más volt szovjet tagállamnak.

Az Európai Unió közben kedvezően tekint a formálódó megállapodásra, s az ukrán ellenzékkel ellentétben egyáltalán nem sopánkodik az esetleges fúzió miatt. Persze ez érthető is, hisz az uniós tagállamoknak éppen az az érdekük, hogy kiszámítható, megbízható legyen az orosz gázszállítás, márpedig az elképzelt egyesítés erre kiváló garancia lehet. A Gazprom ugyanis a világ első számú gázforgalmazója. Mivel azonban a kitermelt gáz legnagyobb része Európában kerül eladásra, először Ukrajnán halad át, és így a Naftogaz tulajdonában lévő gázvezetékeken.

Márpedig az elmúlt évek ismétlődő gázháborúit, az abból eredő fagyoskodást nem felejtik el könnyen az öreg kontinensen.

Az egyesülés jelentheti azt, hogy a továbbiakban az EU-nak nem kell attól tartania, hogy az orosz–ukrán gázügyletek áldozatává válik, ráadásul így talán kevésbé lesz sürgető az alternatívák keresése. Az viszont már egy másik kérdés, hogy akkor összességében nem csökken, hanem nő majd Európa kiszolgáltatottsága az orosz gázellátástól.

Úgy tudni, a Gazprom és a Naftogaz összeolvadásáról szóló tárgyalások már közvetlenül a május eleji ünnepek után megkezdődnek az érintettek között. Ugyanakkor Viktor Janukovics a héten több fórumon is jelezte, nem vehető készpénznek az egyesülés, arra csak akkor kerül sor, ha bizonyítottan stratégiai célt szolgál, s amiatt nem sérülnek az ország nemzeti érdekei. Az ellenzék szerint az államfő csak nyugtatgatni próbál, s igazából már mindent eldöntöttek.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó