2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Határ-sáv
Forgalmas csempészútvonal

A Nevetlen–Halmi határátkelőn egy nap leforgása alatt két nagyobb cigarettacsempészt is lefüleltek a vámhatóság emberei.

Először egy román rendszámú Dacia személygépkocsi lett gyanús a határőröknek, röntgen átvilágítást követően 300 csomag cigaretta került elő – tájékoztatta lapunkat Krisztina Heraszimjuk, a Nagyszőlősi Vámhivatal szóvivője. A román állampolgár az autó első ajtajában és a hűtőben próbálta átcsempészni a Viceroy márkájú füstölnivalót. Hasonló módszerrel próbálkozott egy másik román állampolgár is. A 33 éves férfinál 100 csomag ukrán zárjeggyel ellátott dohányárut találtak.

A lefoglalt tétel értéke 2125 hrivnya, az elkobzott járművek mintegy 110 ezret érnek.

Könyveket foglaltak le

Magyar nyelvű, múlt század eleji könyveket próbáltak kicsempészni az országból, szintén a Nevetlen–Halmi határátkelőn.

A Nagyszőlősi Vámhivatal tájékoztatása szerint egy román állampolgárnál vámvizsgálatkor két régi könyvet találtak: Révész Imre Magyar református egyháztörténet (1938) és Warga Lajos A keresztények történelme (1906). Az ukrán vámszabályok szerint a hasonló kiadványok kiviteléhez a kulturális és turisztikai minisztérium engedélye szükséges. Mivel az illető a szükséges iratokat nem tudta felmutatni, lefoglalták a könyveket és szabálysértési eljárást indítottak ellene.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó