2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Romlott a baleseti statisztika
A korrupt rendőrnek a parancsnokát is elbocsáthatják

Az év első harmadában romló tendenciát mutat a baleseti statisztika, mondta el Mihajlo Bojcsuk, a megyei közlekedésrendészet nemrég kinevezett új vezetője.

A rendőrezredes huszonkét éve viseli az egyenruhát, tizenöt esztendeje dolgozik a közlekedésieknél. Az utóbbi öt évben a megyei közlekedésrendészet helyettes vezetője volt. Mint elmondta, nem éppen jókor vette át a kormányrudat. A balesetek száma ugyan nem nőtt, de többen vesztették életüket és a sérültek száma is emelkedett. Egy éve 145 balesetben 25-en haltak meg és 168-an kerültek kórházba. Az idei év azonos időszakában 141 karambolhoz kellett mentőket riasztani. 31 személy életét már nem lehetett megmenteni. 189-en szorultak kórházi ellátásra.

A közlekedésiek 34 145 KRESZ-sértőt füleltek le, akik közül 1728-an ittasan ültek a volán mögé. Az év első három hónapját követően áprilisban némileg jobb lett a helyzet. Ebben, mondta az ezredes, valószínűleg az új vezetőség által foganatosított intézkedések, és akciók is közrejátszottak. Javult például a bírságok befizetése körüli figyelem. Egy éve még az érintettek alig 45 százaléka fizette be büntetési tételét a kéthetes határidőn belül, míg az idén a kirótt közel ötmillió hrivnyát csaknem egészében kiegyenlítették. A polgárok végre megértették, nem érdemes húzni-halasztani a dolgot, mert tizenöt nap elteltével automatikusan duplázódik a bírság összege.

Nem vált be viszont a Vizir sebességmérő radar. Bevezetése körül már a kezdetektől problémák voltak, pontatlannak, megbízhatatlannak bizonyult. Ezért kivonják az alkalmazásból és új műszert állítanak csatasorba. Az Arena nevű készülék automatikus üzemmódban használható, nem kell hozzá kezelő személyzet. Egy fán, oszlopon vagy stabil állványon is el lehet helyezni, s miközben méri a közeledő járművek sebességét, a rendőrök egy másik helyen vigyázhatják a forgalmi rendet. Ha a műszer szabálysértést észlel, az adatot továbbítja a rendőrautóban lévő számítógépre. Így már kész tényekkel várhatják az autós vagy motoros felbukkanását, aki megnézheti a róla készült felvételt. A sebességmérő a szabálysértés helyét és időpontját is rögzíti.

Az új műszer radarja és lézeres érzékelője révén egyszerre három közlekedési sávot képes figyelni. Így egy időben akár három Kresz-sértőt is le tud fülelni. Az is az Arena mellett szól, hogy a rossz látási viszonyok és a sötét sem zavarja. Éjszakai üzemmódban is kiváló minőségű felvételt készít. A készüléket egyelőre csak a kijevi kollégák tesztelik. Kárpátalján ezt követően kerül alkalmazásra. Mihajlo Bojcsuk szerint az új technikai berendezések rendszerbe állításának elsősorban az anyagi lehetőségek szabnak határt.

Ami a rendőrök korruptságát, megvesztegethetőségét illeti, az ezredes csak annyit mondott, hogy az autósok ne adjanak! A szabályok ellen vétő autósok többsége ugyanis maga próbál úgy kibújni a felelősségre vonás alól, hogy pénzt ajánl az intézkedő közegnek. Másrészt maga a testület vezetése is bekeményít. A vesztegetésen ért rendőrt és közvetlen felettesét azonnali hatállyal elbocsátják állásából, de még a DAI-parancsnokot is megrovásban részesítik. Tehát egy valaki botlásáért három-négy személy is megütheti a bokáját.

Balogh Csaba

Újra kell az ideiglenes regisztrációs kártya

Újdonság a közlekedésieknél annak a lehetőségnek az eltörlése, hogy a gépkocsik forgalmi engedélyébe a tulajdonoson kívül mások neve is bekerüljön. A korábbi szabály szerint ugyanis a forgalmi engedélybe a tulajdonoson kívül még két családtagnak a nevét is be lehetett írni. Egy 2009. december 23-án született határozat értelmében ezentúl a tulajdonos autóját használni kívánó családtagok számára kötelező a közjegyző által kiállított meghatalmazás vagy ideiglenes regisztrációs talon, de ezeket a rendőrök csak a jármű eredeti forgalmi engedélyével együtt fogadják el. Ezen iratok érvényességi időtartamát a tulajdonos szabja meg a közlekedési rendőrséghez benyújtott kérvényben. A közjegyzői irat ára 250 és 500 hrivnya között van, míg az ideiglenes regisztrációs kártya 66 hrivnyába kerül, tudtuk meg Mihajlo Bojcsuktól.

A rendelkezés azokra is vonatkozik, akik már szerepelnek a forgalmiban, nekik is szükségük van az említett okiratra.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó