2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Nyíregyháza–Beregszász buszjárat indul

Sokszor mondjuk: ezer szál köti össze Ukrajnát és Magyarországot, a határ menti vidékeket. Ennek jegyében a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusán Lengyel Zoltán, az Educar Bt. vezetője és Görömbei András, a cég munkatársa arról tájékoztatott, hogy a közeljövőben rendszeres Nyíregyháza–Beregszász autóbuszjárat indul.

– Menetrend szerinti járat beindításáról van szó. Létrejöttében komoly szerepet vállalt az ungvári főkonzulátus, Beregszász vezetése, valamint Ivan Ivancso, Ukrajna Nyíregyházi főkonzulja – tájékoztatott Bacskai József, a Beregszászi Konzulátus főkonzulja.

A nyíregyházi székhelyű cég igen sokrétű. Többek között felnőttképzéssel, személyszállítással és teherfuvarozással is foglalkozik.

– Korábban is "besegítettünk" az itteni kollégáknak. Diákokat utaztattunk Ukrajnába, s innen jött az ötlet. Sok kárpátaljai tanul az anyaországban, akiknek gyakran okoz gondot a haza- és visszautazás. Emellett lakossági igény is van egy ilyen járatra. A tervek szerint május 22-én indul az első busz. Míg tart a tanév, pénteken és vasárnap, a nyári szünetben pedig szombaton közlekedik majd. Az eddigi tapasztalatok szerint szombatonként kelnek útra legtöbben – vázolta Lengyel Zoltán. – Amennyiben a vállalkozás kifizetődő lesz és igény mutatkozna rá, Munkács és Ungvár is képbe kerülhet, s akár Budapestig is meghosszabbítjuk az útvonalat.

– Mindent elkövettünk, hogy létrejöjjön egy ilyen utazási kapcsolat – mondta el lapunknak Kincs Gábor, Beregszász alpolgármestere. – Ez egy újabb lépés Európa felé, mérföldkő a két város és a két ország között is.

Nyíregyháza és Beregszász partnertelepülés volt a múltban és az lesz a jövőben is.

– A közlekedési struktúrák bővítése nélkül lehetetlen megoldani a határokon átívelő együttműködést. Nem vitás, hogy szükség van egy ilyen hiánypótló rendszeres járatra, amelyben a nyíregyházi Educar Bt. megbízható partnernek ígérkezik – hangsúlyozta Sziklavári Vilmos, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja. – A vasútra és a légi közlekedésre is ki lehetne bővíteni ezeket, tette hozzá.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Bíró Tibor felajánlotta, hogy az általa üzemeltetett, Sörkert étterem előtti térről indulhatna a busz. "Rendeznénk a területet és mindent megtennék annak érdekében, hogy európai színvonalon fogadjuk a járatot" – fogalmazott a vállalkozó.

Mivel menetrend szerinti járatról van szó, az átkelés – amennyiben ehhez a határőrök is partnerek lesznek – egy óra alatt megtörténhetne, merült fel.

– Ebben a kérdésben bírjuk Mező Gábor, a VPOP Észak-alföldi Regionális Parancsnokság parancsnokának maximális támogatását. Reméljük, az ígéret nemcsak szép szó marad, de be is tartják – jelentette ki Görömbei András.

A járat akkor is elindul, tudtuk meg, ha történetesen egyetlen utasa sem lesz, hiszen azért menetrend szerinti. Egyébként DVD-vel és klímával felszerelt luxusbuszokról van szó. A jegyek tervezett irányára 1500 forint, jelenlegi árfolyamon olyan 60 hrivnya körüli. A 12 éven aluliak kedvezményesen utazhatnak.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó