2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Szupermamák jótékonykodtak

A Zonta International Clubot 1919-ben, Buffalo-ban alapították. Sioux indián szimbólumokból álló jelvényében öt morális fogalom tükröződik: fény, összefogás, szolgálat, védelem, megbízhatóság. A világszervezet a professzionális életben felelős, vezető beosztásban lévő hölgyeket egyesíti. Célja a nők társadalmi és szakmai helyzetének javítása, a hátrányos helyzetű családok és rászorulók anyagi támogatása, valamint az ifjúság egészségvédelme. Tagjai önkéntes alapon, társadalmi munkában végzik tevékenységüket. A működéshez szükséges anyagi fedezetet saját maguk teremtik elő különböző jótékonysági akcióik során és fogadnak adományokat is. A szervezetnek a világ 67 országában van klubja.

Az ungvári klub, melynek jelenleg harminc különböző foglalkozású tagja van, a korábbi években divatbemutatókkal és Szupernagyi versennyel gyűjtött a rászorulók javára. Az elmúlt három esztendőben pedig Szupermama-választással szerzett híveket jó ügyéhez.

Idén hét anyuka nevezett be az ötfordulós vetélkedőre, melynek során különféle feladatokat kellett végrehajtaniuk. A családanyák, akik heteken át hozzátartozóiktól lopták el a felkészülésre szánt időt, bemutatkozással kezdtek. Volt itt minden, Ignatenko Olga verses összeállítással, Olga Pavlenko három pici csemetéjével rögtönzött jelenettel, mások zongorajátékkal, rock and rollal szórakoztatták a nézőket és a zsűrit. Majd az ungvári egyesület leendő elnökétől, Miroszlava Kalamunyaktól kaptak feladványokat: mit tennének, ha gyermekük hisztizni kezdene a szupermarketben, ha folyton elhagyná a holmiját, ha rendszeresen befestené a falakat? Ilyen és ehhez hasonló kérdések követték egymást, majd a kiskorúak által megfogalmazott feladványokról kellett kitalálniuk, mi rejtőzik soraik között. A "Képek a múltból" elnevezésű fordulóban menyasszonyi ruhában vonultak fel az édesanyák, befejezésképpen szupermodelleket alakítva sétáltak végig a színpadon. A zsűri végül Okszana Haliknak ítélte a Szupermama címet, ám minden egyes résztvevőt megtiszteltek egy-egy kedves ranggal, ki-ki a legbájosabb, a legkedvesebb, a legcsinosabb anyuka lehetett ezen a családias hangulatú estén, melynek nem a győzelem, hanem a részvétel és az édesanyák dicsérete volt a lényege.

Mint azt az egyik szervező, Spenik Szilvia egyetemi előadó, a klub aktív tagja lapunknak elmondta, az elmúlt hétvégén megejtett jótékonysági est bevételét a jegyárak képezték. A tízezer hrivnyás összeget ezúttal "Az élet útja" elnevezésű egészségügyi-szociális rehabilitációs központ javára ajánlották fel, melyből néhány rokkant gyerek és édesanyja tíz napig üdülhet. A nyári táborban logopédus, szociális munkás, pszichológus foglalkozik majd a speciális ellátásra szoruló gyerekek és anyukájuk rehabilitációjával, gondozásával.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó