2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Palotaforradalom a Fehér Házban?

Harmadszori nekirugaszkodásra végre megtartották az V. összehívású megyei tanács 28. plenáris ülését. A maratonira sikeredett tanácskozáson egyértelműen kirajzolódott: a képviselőtestületen belül palotaforradalomra, még pontosabban, háttéralkuk sorozatára került sor az utóbbi napokban.

Az egész ülésszak alatt érezhető volt, noha senki nem mondta ki, hogy felbomlott a korábbi ún. nagykoalíció, s egy új – a Nasa Ukrajina és a BJUT képviselőiből álló – formáció jött létre. Már akkor nyilvánvalóvá vált, változás lóg a levegőben, amikor az újonnan felállított megyei közigazgatás kérése – hogy míg nem tanulmányozzák kellőképpen a beterjesztések jellegét, addig a vagyonnal kapcsolatos kérdéseket vegyék le a napirendről – ellenére, a Nasa Ukrajina képviselőinek javaslatára a bjutosok aktív támogatása mellett több ilyen jellegű kérdést napirendre tűztek.

Ugyancsak a háttéralkut erősítette meg, hogy míg korábban a megye vezetése és a Nasa Ukrajina képviselőcsoport kézzel-lábbal hadakozott, hogy a BJUT az ő listáján mandátumhoz jutott, de az önálló Batykivscsina frakcióba tömörült 14 személy képviselőségét megszüntessék, s helyükre a saját lista hátrábbi fertályában szereplő illetők kerüljenek be, most ezek a személyek "csont nélkül" letehették az esküt, foglalhatták el a helyüket a batykivscsinások által kiürített padsorokban. Az i-re a pont akkor került fel, amikor a két frakció ismét összezárt, és az időközben elhalálozott Mihajlo Martin helyett Andrij Szerbajlo bjutos frakcióvezetőt választották meg a megyei tanács első elnökhelyettesévé. A régiósok ekkor kaptak észbe, s csupán annyit sikerült elérniük, hogy – ismét az előbbi két formátum javaslatára – ne váltsák le a költségvetési bizottság régiós elnökét.

A képviselők elfogadták a megye költségvetését, illetve hivatalos levélben fordultak Kijevhez, melyben arra kérik az ország vezetőit, ne engedélyezzék menekülttáborok építését Kárpátalja területén. Ebben a kérdésben, konkrétan említve a derceni-fornosi helyzetet, az UMDSZ/UMDP képviselői is benyújtottak egy beadványt.

Egyesek tudni vélik, mi lesz a következő lépése a valamikor esküdt ellenség, összességében a 90 fős megyei tanácsban 55 képviselővel rendelkező két pártnak. A tervek szerint Mihajlo Kicskovszkij lemond, s a megyei tanács élére Ivan Balogát, a megyei közigazgatás nemrég menesztett egykori első elnökhelyettesét választanák meg.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó