2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Vége a stop-korszaknak?

Nemrég nosztalgiavonat haladt át Kárpátalján, a tervek szerint május végén indul a Beregszász–Nyíregyháza menetrend szerinti autóbuszjárat. A terv nemcsak a Vérke-parti város, hanem az egész beregi régió lakossága számára jelentősen megkönnyítheti az anyaországi utazást. Úgy tűnik, a közlekedés terén, ha lassan is, de helyreáll a rend. Braun Béla, a Beregszászi Járási Tanács alelnöke

– Mennyire javíthatja a magyar–magyar kapcsolattartást a buszjárat beindítása?

– Az új járatot kétségtelenül pozitív jelenségnek tartom a két ország együttműködésében és a magyar–magyar kapcsolattartás terén is. Nemcsak a Bereg-vidéki, hanem az egész kárpátaljai magyarság szempontjából is fontos. Aki nem rendelkezik személygépkocsival, annak eddig komoly problémát okozott az utazás lebonyolítása, sokan akár esett, akár fújt, kénytelenek voltak stoppolni. Ez sokkal civilizáltabb megoldás, és igény biztosan lesz rá. Reménykedem, hogy elfogadható jegyárak lesznek, ami sokak számára egyáltalán nem részletkérdés.

– Új járathoz új út is kellene.

– Kétségtelen. Ahhoz, hogy a célok, az elképzelések megvalósuljanak, megfelelő utakra van szükség. Ebből a szempontból nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy 2012-ben Ukrajna Lengyelországgal közösen labdarúgó Európa-bajnokságot rendez. Ez az esemény kétségkívül sok turistát vonzhat az országba. Ám ahhoz, hogy kulturált körülmények között eljussanak a célállomásra, megfelelő közlekedési feltételeket kell biztosítani. Magyarán szólva örömteli volna, ha legalább a kárpátaljai főútvonalak, köztük azok, amelyek a határátkelőkhöz vezetnek, megújulnának. Nem lenne szabad megfeledkezni a Beregszászt elkerülő tehermentesítő gyűrű megépítéséről sem.

– Milyen további perspektívákat lát a közlekedésfejlesztés terén?

– A Kárpátalja Expressz Beregszászban is megállt, amikor nemrég átszelte a régiót. Megfelelő felmérésekre, illetve eszmecserére van szükség ez ügyben. Bízom abban, hogy az elkövetkező időszakban lehetőség nyílik a rendszeres vonatközlekedés helyreállítására is, jöhetne már az InterCity.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó