2010. május 8., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 67. (930.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Kishatárforgalmi vita: pert bukott a magyar határrendészet

– Győzött az igazság, az ukrán diplomácia bebizonyította, hogy nemcsak elméletileg, hanem a gyakorlatban is képes megvédeni az állampolgárok jogait és érdekeit – mondta Alen Panov, Ukrajna nyíregyházi külképviseletének konzulja ungvári sajtótájékoztatóján. A diplomata a napokban pert nyert a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon a területileg illetékes határrendészeti hatóság ellen. Azoknak az ukrán állampolgároknak az ügyében lépett fel, akiktől a magyar hatóság februárban tömegesen megtagadta a Magyarországra való belépést az engedélyezett kishatárforgalmi tartózkodási idő túllépésére hivatkozva.

A konzul felidézte, az idén februárban felháborodott kárpátaljai lakosok blokád alá vettek három ukrán–magyar – Tiszaújlak–Tiszabecs, Csap–Záhony és az Asztély–Beregsurány – határátkelőhelyet. A blokád volt a válaszuk arra, hogy a magyar határrendészek január 31-től mindenkit ellenőriztek és visszafordítottak a határról, akiről kiderült, hogy fél év alatt 90 napnál többet tartózkodott odaát. Addig csak szúrópróbaszerűen vizsgálták ezt, ám az akkor bevezetett határregisztrációs rendszerrel mindezt automatizálták. Egyébként azokban a napokban lapunk többször is kiemelten foglalkozott a határon zajló eseményekkel, annak okaival.

– A helyszínen követtem az eseményeket, beszélgettem emberekkel, megpróbáltam közreműködni a helyzet normalizálásában. Akkor ígéretet tettem, hogy a végére járok az ügynek. Mint korábban sok esetben, most is az illetékes Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk. Míg korábban más esetekben a kompromisszumos tárgyalások eredményesek voltak, ezúttal nem sikerült közelíteni az álláspontokat. Több ukrán és magyarországi jogásszal is egyeztettünk és végül úgy döntöttünk, hogy a "nehéztüzérséghez" fordulunk, és az igazságszolgáltatásban bízva keresetet nyújtottunk be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bírósághoz. A demokráciában ez a civilizált és törvényes mód a vitás kérdések megoldására – emelte ki Panov.

A diplomata elmondta: 29 olyan kárpátaljai ukrán állampolgár panasza nyomán nyújtott be keresetet a bíróságon, akiktől a magyar határrendészet munkatársai azért tagadták meg februárban a magyarországi beutazást, mert az akkor bevezetett számítógépes nyilvántartási rendszer szerint túllépték az ukrán–magyar kishatárforgalmi egyezmény által hat hónapon belül engedélyezett magyarországi tartózkodás idejét. A bíróság először április 29-én tárgyalta az ügyet, s öt esetben az ukrán állampolgárok javára döntött.

A testület a fennmaradó mintegy húsz panaszt az elkövetkező hetekben vizsgálja meg – közölte Panov, hozzáfűzve, hogy minden további esetben is pozitív döntésre számít. Ez a szám elég lesz arra, hogy ne egyedi esetről beszéljenek. Fontos volt, hogy a bíróság rávilágítson arra, a határőrség jogszerűtlenül járt el, és rámutasson a helyes jogértelmezésre. Magyarországra rengeteg kárpátaljai lakos utazik naponta kishatárátlépővel magán- vagy üzleti célból. A vonatkozó megállapodásban az áll, hogy az ukrán állampolgárok folyamatosan három hónapig – s nem összesen 90 napig – tartózkodhatnak az 50 kilométeres határövezetben hat hónap alatt. A konzul precedens értékűnek nevezte a határozatot. Szerinte a helyzet azóta rendeződni látszik.

A nyíregyházi konzul, aki korábban Ungvár alpolgármestere volt, dicsérte a magyar igazságszolgáltatási rendszer működését és objektivitását. Hozzátette, a döntés bizonyíték arra, hogy az igazságért érdemes harcolni, nem szabad feladni. Vallja, egy ukrán állampolgár külföldön is érvényesítheti igazát.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányságot is megkerestük az ügyben, ahol megköszönték a kommentár lehetőségének felajánlását, de jelezték: nem kívánnak élni azzal.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó