2010. május 6., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 65-66. (928-929.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Vitamin
Mozaik
Sport
Elhibázott sportpolitika

A leköszönt megyei vezetés hanyagul és tisztességtelenül bánt a kárpátaljai sport hagyományaival, személyiségeivel. Nem törődött jelenével, még kevésbé jövőjével. Mostanában nehéz szívvel beszél vagy ír az ember a sportról. Illőbb volna azonban felidézni a szép és méltó emlékeket, vidékünk sportjának világhírű múltját. A megyei sportirányítás soha nem látott mélyrepülése, az érthetetlen és elfogadhatatlan szakmai és emberi tettek arra késztetnek, kimondjam: a döntéshozók elárulták és cserbenhagyták a vidékünk sportéletét. Nemtörődöm módon, hanyagul, tisztességtelenül bántak vele.

Ennek igazolásaképpen foglaljuk össze, az elmúlt években milyen lépések fűződtek a sportpolitikához. A támogatások jelentős növelését ígérték, ehelyett azonban – még nominálisan is – csökkentették annak mértékét.

Eleinte hipermodern új uszodáról, aztán felújított Szpartakról szóltak az ígéretek. Most csak esővíz és a bontási törmelék éktelenkedik a medencében, a tulajdonosi jogviszony évek óta kuszálódik. Persze lehetne ujjal mutogatni, hogy a megyeszékhely birtokában lévő létesítmény kinek a sara. Az évek óta húzódó botrány betett a vidék vízi sportjának. Persze szegény ember vízzel főz. A kárpátaljai szenior vízipóló válogatott jobb híján az ungvári bányatóban készül a világ- és Európa-bajnokságokra. A tavalyi kontinensviadalról mégis ezüstéremmel tértek haza. Mindez azt jelzi, az akaraterőnek nem lehet szárnyát szegni.

Évtizedek óta leállították a stadionfejlesztési programokat, a falusi grundok legelővé váltak, jobb híján felszántották azokat. Mindeközben Ukrajna Lengyelországgal vállvetve labdarúgó Eb-t szervez. A tervek szerint az Eb után minden kis lurkó a bőrgolyót kergeti majd. De az európai színvonalú stadionokba nem mindenki juthat el. Mi lesz a kárpátaljai fiatalokkal? Továbbra is szántóföldön mezítláb futballoznak majd?

Legalább látnánk tetten érhető teljesítményt is a sportvezetés mögött! De semmi: egyetlen újonnan épített sportlétesítmény sincs, nincsenek utánpótlás- vagy diáksportprogramok, de még átfogó stratégia sem. Nem túlzás: az elmúlt években egymást váltották a sportvezetők. Sok-sok ügy, mely kezdetben a cikis, később a kínos, mára a szégyenletes kategóriába sorolható. Sportolók, nézők – megítélésem szerint – mára egyazon véleményen vannak: ez a csatársor nem volt alkalmas a válogatottba, de még a kispadra sem. Az új apparátustól már érkeztek ígéretek. Olekszandr Ledida, a megyei közigazgatás elnöke szavát adta, hogy év végéig 30–40 új műfüves pályát adnak át. Ígéretekből az elmúlt években sem volt hiány, reméljük ezek már meg is valósulnak. Először is a sport társadalmi presztízsének visszaállítása és a sporttársadalom bizalmának visszaszerzése érdekében. Arra, hogy ismét hihető legyen: egy vezetés akar és tud érdemi lépéseket tenni. Ehhez átfogó, részletekre kiterjedő programot kell készíteni, mely tág térben gondolkodik. A sportot egyaránt tekinti az egészségnevelés és -megőrzés elemének. Hagyományainak ismerete, a csapattárs, az ellenfél és a nézők tisztelete intelligens, érző fiatalt nevel.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó