2010. május 6., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 65-66. (928-929.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Vitamin
Mozaik
Sport
Gondolatrendőrség

Hamarosan talán új fegyvert vethetnek be a repülőtéri biztonsági szolgálatok a terrorizmus elleni harcban. Ahelyett azonban, hogy robbanóanyagok, fegyver után kutatnának, inkább a potenciális merénylők fejébe próbálnak majd belenézni.

Természetesen egyelőre nincs szó valódi gondolatolvasásról. Ehelyett a repterek zsúfolt váróiban rejtett biometrikus szenzorokat helyeznének el, amelyek rögzítik a közelükben tartózkodó emberek testhőmérsékletét, pulzusszámát. Emellett a biztonsági kamerák képeit is folyamatosan elemzi majd egy szoftver bármilyen idegességre, zaklatott állapotra utaló jel után kutatva. Közben pedig a helyiségekben kihelyezett információs képernyőkön időről időre terroristacsoportok jelképeit, vagy más olyan képeket jelenítenek meg, melyek csak a beavatott személyeknek mondanak valamit. A kiszűrni kívánt emberek ezekre önkéntelenül is reagálnának, a felgyorsult szívverés, a gyorsabb légzés, a kézremegés vagy az ideges járkálás pedig elárulná őket.

Leginkább tehát egy nagy hazugságvizsgálóra emlékeztet a megoldás. A rendszert a WeCU Technologies fejleszti, és a cég igazgatója szerint rendkívül nehéz kijátszani. A fejlesztést egy amerikai kormányügynökség is támogatja, és a jogvédő szervezetek valószínűsíthető tiltakozása ellenére a közeljövőben el is kezdhetik élesben tesztelni.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó