2010. május 6., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 65-66. (928-929.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Vitamin
Mozaik
Sport
Med+Info
A rossz szokások 12 évet öregítenek

Négy rossz szokás – a dohányzás, túl sok ivás, inaktivitás és a helytelen étkezés – együttesen 12 évet öregíthet rajtunk egy új kutatás szerint.

Az egészségesebb életmódra váltás fontosságára rámutató tanulmányban mintegy 5 ezer brit felnőtt egészségét követték nyomon húsz éven át. Nos, a vizsgálatokból kiderült, rizikófaktor a dohányzás; a férfiaknál napi három, a nőknél napi két adagnál több alkoholos ital; heti két óránál kevesebb fizikai aktivitás; valamint az, ha naponta kevesebb mint három alkalommal evett valaki gyümölcsöt vagy zöldséget. Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány adatai szerint a rossz szokások együttesen jelentős mértékben növelték a halálozás veszélyét, és az érintett emberek 12 évvel idősebbnek tűntek, mint a legegészségesebben élő csoportba sorolt társaik.

A felmérésben szereplő 4886 ember 18 évesnél idősebb volt – átlagéletkoruk 44 év –, véletlenszerűen választották ki őket egy nagyszabású brit egészségügyi tanulmány résztvevői közül.

Tönkreteheti a fogakat a fehér bor

A fehér bor még a vörösnél is jobban roncsolja a fogakat.

Egy pohárka száraz fehér bor is káros lehet a fogainkra nézve, a benne lévő savak ugyanis felszívódnak a fogzománcunkba, meggyengítve azt. A fog és az íny sokkal érzékenyebb lesz a hideg és a meleg ételekre. A maró hatás csak addig érvényesül, amíg nyálunk nem közömbösíti azt. Ha lassan falatozunk, majd rövid szünet után öblítjük le alkohollal, az effajta befolyásolás valószínűsége csökken. Még kevés bor fogyasztása után is várjunk legalább fél órát a fogmosással, hogy legyen ideje a fogzománcnak megtisztulni, megerősödni. A savak ennyi idő alatt ugyanis felszívódnak.

Az álmok rendszerezik gondolatainkat

Amerikai kutatók szerint, az alvás segíti az agyat egy összetett feladat vagy tudásanyag elsajátításában.

 A Harvard Medical School kutatói 99 önkéntest kértek meg arra, hogy üljenek számítógépes képernyő elé, és véssék be agyukba egy háromdimenziós útvesztő képét. Azok, akik a feladat elsajátítását követően szundíthattak egyet, kevesebb idő alatt értek célba. Ők tízszer jobb teljesítményt nyújtottak. Az eredmény arra enged következtetni, hogy akik munka közben alhatnak, jobb eredményt mutathatnak fel.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó