2010. május 6., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 65-66. (928-929.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Vitamin
Mozaik
Sport
Szakemberek a mentális egészségért

A XXI. századi társadalmi folyamatok dinamikája, bonyolultsága, a mindennapi élet során tapasztalható intenzív és folyamatos változások komoly megpróbáltatás elé állítják korunk emberét. Nem véletlen, hogy a feladatok súlya nehéz teherként telepszik mentális egészségünkre. Ennek folytán folyamatosan nő a pszichés problémákat kezelni tudó szakemberek iránti kereslet is, akik gyógyítani tudják a különféle adaptációs, pszichoszomatikus, neurológiai rendellenességeket, a depressziót és képesek azok megelőzésére is. Ukrajnának is szüksége van pszichológusokra, pszichoterapeutákra, szociális munkásokra, akik nélkül ma már elképzelhetetlenek a fejlett európai országok vagy Amerika mindennapjai.

A pszichoterápia népszerűsítését az ukrajnai lakosság körében az Ukrán Pszichoterapeuták Egyesülete (UPE) vállalta fel még 1995-ben. Elsősorban arra törekedtek, hogy a mentális segítségnyújtást az európai szabványokhoz igazítsák, fejlesszék azt. Az organizáció, mely 1997 óta tagja az európai szakmai szervezetnek, számos tematikus regionális oktató tanfolyamot, konferenciát szervezett az érintett szakemberek elméleti és gyakorlati tudásszínvonalának emelése érdekében. A Szovjetunió volt köztársaságai közül elsőként szerveztek a pszichoterápia korszerű irányvonalait (pszichoanalízis, pszichodráma, kliens-centrikus, család-, Gestalt-terápia) oktató nemzetközi tanfolyamot (Truszkavec 1994–1999). Az egyesületnek gyakorlatilag minden megyénkben van kirendeltsége. A kárpátaljai 2002-ben alakult. Elsősorban arra törekedett és törekszik a mai napig, hogy a szakmai színvonal emelésén túl a páciensek minél hatékonyabb ellátása érdekében összehangolja a pszichiáterek, pszichológusok, szociális munkások, pedagógusok munkáját. Jelenleg több mint húsz különféle irányvonalat képviselő tagja van, azon belül gyermek és felnőtt terapeuták, egyetemi előadók, orvosok.

Az egyesület 2004 óta évente országos tudományos-gyakorlati konferenciát tart, amit mindig a nemzetközi gyermeknaphoz igazít. A mentális egészség ugyanis elsősorban a gyermekévek milyenségének függvénye. A konferencián ezúttal is számos elismert pszichiáter és terapeuta számolt be munkájáról, köztük Olekszandr Filc pszichoanalitikus professzor, a Pszichoterápia Európai Egyesületének tiszteletbeli elnöke, az UPE elnöke.

Natalija Brataszjuk,

az Ukrán Pszichoterapeuták Kárpátaljai Egyesületének elnöke

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó