2010. május 6., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 65-66. (928-929.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Vitamin
Mozaik
Sport
Mindent a fájdalomcsillapító módszerekről! Ön mit vesz be?

Ősidőktől fogva próbálkozunk a betegségekkel, sérülésekkel járó vagy éppen a ki tudja miért jelentkező fájdalom csillapításával. Életünk része, és ezzel sajnos gyakran kell szembesülnünk, érdemes ezért minél többet megtudni arról, hogyan enyhíthetjük.

Mint annyi minden az életben, a fájdalomtűrő képességünk sem egyforma. Vannak, akik dacolva vele azt mondják, kibírják, elmúlik magától is, és büszkék arra, hogy soha nem vesznek be gyógyszert. Való igaz, hogy a délután kezdődő fejfájással megpróbálhat korán ágyba bújni egy csésze lazító, nyugtató tea elfogyasztása után, bízva abban, hogy reggelre "kialussza". A kisebb sérülések, horzsolások fájdalma is elviselhető. Ezzel szemben mások el nem indulnának otthonról tabletták nélkül, és mindig elővarázsolnak egyet, ha valakinek a közelükben hirtelen megfájdul a feje vagy a foga. De vajon mindegy, mit vesznek be ilyenkor?

Recept nélkül

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek reklámjaiból is kiderül, hogy az egyiket kifejezetten fejfájósoknak, a másikat a nátha tüneteire, a harmadikat mozgásszervi fájdalmak enyhítésére ajánlják. Igazság szerint azonban e tekintetben nincs nagy különbség közöttük, és kiválasztásuknál nem a fantázianevet érdemes nézni, hanem a doboz hátoldalán szereplő hatóanyagot.

A recept nélkül megvásárolható fájdalomcsillapítók négy nagy csoportba tartoznak:

A paracetamol hatóanyagúak lázat és fájdalmat is csillapítanak. Előnyük, hogy nincs bódító hatásuk.

Az amidazophen (aminophenazone) hatóanyagúak szintén láz- és fájdalomcsillapítók, de ezek egy részéhez nyugtatót is adagolnak.

A szalicilát hatóanyagú szerek, a láz és a fájdalom mellett a gyulladást is csökkentik. Ezek sem kábítanak, nem okoznak aluszékonyságot.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők tartoznak (például az ibuprofen) a negyedik csoportba, amelyek ugyancsak láz- és fájdalomcsillapításra valók.

A három hatást tehát, a láz- és fájdalomcsillapítást, valamint a gyulladáscsökkentést általában nem lehet elválasztani egymástól. Akkor hát mi szerint válasszunk? Egyszerű: hagyatkozzon tapasztalataira. Mindenki esküszik valamelyikre, amelyikkel már sikerült elmulasztania a fájdalmat, és neki nagy valószínűséggel tényleg az lesz jó máskor is.

Egyénre szabható

Az, hogy tabletta, szirup, kúp vagy tapasz formájában kapja a gyógyszert, praktikus szempontokon alapul. Mindegyiknek van ugyanis egy csak rá jellemző felszívódási mutatója, s ennek ismeretében javasolja az orvos az optimális szert. Gyerekeknek egyszerűbb beadni egy kanál szirupot, bár kicsiknél és hányós betegeknél a kúp a leghatékonyabb. A felszívódás gyorsasága az adagolás módján is múlhat. Egyes orvosságok a gyomor nyálkahártyájából, mások a végbélből, a spray-k pedig az orr nyálkahártyájából szívódnak fel. A tapaszok folyamatos felszívódást biztosítanak, ezért különösen a krónikus fájdalmak enyhítésére valók.

Mennyit szabad bevenni?

A vény nélkül kapható gyógyszereken is pontosan szerepel a napi adag, s ezt be is kell tartani! Semmiképpen ne keverje a fájdalomcsillapítókat, ne gondolja, hogy egy másikkal kiegészítve növelheti a hatékonyságot, mert a fantázianevek sokszor azonos hatóanyagú szereket takarnak és túladagolásuk túlérzékenységet és súlyos gyomorirritációt okozhat.

Minden fájdalomra van gyógyír

Ha az ismert és korábban használt gyógyszerek nem segítenek, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A fájdalom megítélésére nincs egyértelmű mérték, az orvos csak az elmondására alapozhat. A "jelentős fájdalom" már mindenképpen indokolttá teszi, hogy a szakember a beteggel együtt alakítsa ki a követendő módszert. Ennek első lépése az okok felderítése és a fájdalom forrásának felszámolása. Ezt követi a fájdalomcsillapítás módjának megbeszélése, ami lehet receptre kapható gyógyszer, de más korszerű eszközök is rendelkezésre állnak.

Sajnos léteznek fájdalmak, amelyeknek okát nem könnyű vagy éppen lehetetlen megszüntetni. Ilyen esetekben a fájdalom enyhítése az egyetlen eszköz az életminőség javítására.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó