2010. május 6., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 65-66. (928-929.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Vitamin
Mozaik
Sport
Mozgásszegény életmód = gerincsérv

Ne erőltesd túl magad!, Ne emelj nehezet! – ilyen és ehhez hasonló figyelmeztetéseket gyerekkorunktól hallunk, s nem véletlenül. Fizikai erőnlétünk helytelen megítélése akár gerincsérvet is eredményezhet.

– Az emberi gerinc – bár a legtöbben természetesnek vesszük létezését – a teljes élet, a mozgás, a járás, egyszóval az egész test tartóoszlopa – mondja Tetyana Vajnahij sportorvos- gyógytornász. – Összesen 33–35 csigolya és 23 porckorong alkotja. A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el és egyrészt a stabilitást, másrészt a rugalmasságot biztosítják. A mozgásban segédkeznek még a gerinc teljes hosszán és az egy-egy csigolya között futó szalagok is. A gerincsérv tulajdonképpen nem más, mint a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, kialakulása pedig több okra vezethető vissza.

– Elsősorban a passzív, mozgásszegény életmódot szokták említeni.

– A napjainkra jellemző passzív életmód és a rengeteg ülés mind-mind ahhoz vezet, hogy a gerinc valamilyen módon sérül. A hirtelen megerőltetés, emelés, hajlás vagy a rossz testtartásban történő hosszas üldögélés megterheli a gerincet. A csigolyák közötti szalagok és a porcok egy idő után már nem tudják a gerincre nehezedő nyomást passzív módon elnyelni.

– Ezért olyan fontos a rendszeres mozgás?

– Igen. Azért játszik fontos szerepet, mert a gerincoszlop körüli izomzat erősítése és rendszeres mozgatása elősegíti a terhek egy részének átvételét, s hosszú távon kíméli magát a gerincoszlopot. A betegség sok esetben vezethető vissza lelki tényezőkre. Nem egy alkalommal tapasztalták olyanoknál is, akik rendszeresen mozogtak, és a gerinc szempontjából abszolút kímélő életet éltek. Általában a munkahelyi és a családon belüli stressz a legfőbb lelki ok, mely kiválthatja. Ha valaki erre gyanakszik, fontos, hogy feltételezését megossza orvossal is, hiszen ez a tény jelentősen befolyásolhatja a kezelését.

– Hogy alakul ki a gerincsérv?

– A porckorongok mindegyike egy erősebb külső és egy puhább belső részből áll. A puha rész biztosítja a gerinc rugalmasságát, terhelhetőségét. Ha a porckorongok degenerálódnak, a puhább belső rész "előreboltosulhat", kitüremkedhet, vagy áttörhet a kemény külső rétegen. A porckorongnak ez a kiszakadt része nyomhatja, ingerelheti, sőt, meg is sértheti az ideggyököket.

– Ez minden esetben fájdalommal jár?

– A tapasztalatok szerint igen. Hogy hol és milyen típusú fájdalommal, az attól függ, hogy a gerinc mely részén sérült a porckorong és hol nyomja az idegeket. Ez lehet nyaki, háti vagy akár deréktáji fájdalom is. Jelentkezhet hirtelen, egy rossz mozdulat során, de növekedhet lassan, fokozatosan is. Az ilyen sérv akadályozhatja a hólyag- és bélműködést, ezért sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség. A legjellegzetesebb tünet – mely során szinte azonnal meghatározható vagy gyanítható a sérv – a fájdalom valamely testtáj vagy tag irányába történő kisugárzása. Deréktájon a fájdalom lesugárzik az alsó végtagba, zsibbadás, érzékelési zavar, reflexeltérés jelentkezik, vagy izomműködési zavarok lépnek fel. Nyaktájon a kar felé sugárzik, a nyaki gerinc mozgása erősen korlátozottá válik.

– Hogyan kezelhető a probléma?

– A terápia meghatározásához nagyon sok tényezőt kell ismerni. Fontos például a sugárzások iránya, hogy akadályozza-e a sérv a vizeletürítést vagy a szabad székelést, és az is, mióta észlelhető a fájdalom, illetve az, hogy reagál mozgatásra a beteg.

Súlyosabb esetekben a sérvet műtéti úton szüntetik meg, a betegek többségénél azonban szerencsére erre nincs szükség, hiszen alternatív, otthoni módszerek segítségével rövid időn belül visszahúzódik. Ilyenkor hatásos a pihenés, a kemény fekhely alkalmazása, a párnákkal történő kitámasztás, a kímélő életmód és az egyénre szabott gyógytorna.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó