2010. május 6., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 65-66. (928-929.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Vitamin
Mozaik
Sport
Köszönet az édesanyáknak

Édesanya. De gyönyörű szó! A hangzás nagy művésze, Kosztolányi Dezső is a legszebb magyar szavak közé sorolta. Nem csoda, hisz annyi melegség, szeretet és kedvesség sugárzik belőle, hogy körülírni is nehéz.

Már sok éve május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Ilyenkor a gyerekek, unokák, sok helyen a dédunokák köszöntik azokat, akik a világra hozták, felnevelték és még a széltől is óvták őket.

Megyeszerte számos ilyen rendezvényre került sor. A Beregszászi Kossuth Lajos Középiskola színvonalas rendezvényének a sok érdeklődő miatt idén is a városi művelődési ház adott otthont. A gyerekek versekkel, dalokkal köszöntötték az édesanyákat, s előadásaikba egy-egy táncot és színpadi jelenetet is belecsempésztek.

Elsőként Bárdos István pedagógus szívhez szóló köszönete hangzott el, kihangsúlyozva: az édesanya amellett, hogy feleség, neveli a gyermekeket, otthont teremt, összetartja a családot.

– Mennyi áldozatot hoz egy anya azért, hogy csemetéje a világ legboldogabb, legsikeresebb emberévé váljon. A gyermeknevelés nagyon felelősségteljes feladat: a szeretetnek szülői szigorral kell párosulnia ahhoz, hogy a tanuló szorgos, jó magaviseletű legyen – mondta Micik Julianna, az iskola igazgatója, aki köszönőleveleket is átnyújtott.

A Beregvidéki Petőfi Sándor Nyugdíjas Egyesületben is méltatták az anyák napját. Pirigyi Béla, a Beregvidéki Magyar Kulturális Szövetség elnöke még nagyon sok szép évet, együttlétet kívánt az édesanyák számára.

A Bethlen Gábor Magyar Gimnázium egy diákcsoportja, valamint a Fáklya irodalmi stúdió tehetséges növendékei versekkel köszöntötték az idős embereket. Imre Margit elnök illatos orgonacsokrokat nyújtott át a klub tagjainak.

Bátyúban is az UMDSZ támogatásával méltatták az édesanyákat. A község könyvtárában Tuba Gizella könyvtáros, valamint Hidi Valéria, az UMDSZ alapszervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. A résztvevők áttekintést kaptak az ünnep történetéről, majd dr. Deák Ferenc egyetemi tanár méltatta meleg szavakkal az édesanyákat. Bakos Kiss Károly és Lőrincz. P. Gabriella, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet munkatársai egy-egy szívhez szóló költeményt "ajándékoztak" az érintetteknek. A rendezvény csúcspontja volt a gyerekek ünnepi műsora, amelyben óvodásoktól középiskolásokig minden korosztály képviselői részt vettek.

Az Ung-vidéki Sislóci Dobó István Középiskolában az 1–6. osztályos nebulók és felkészítő tanáraik folytatták az elmúlt évek hagyományát. Virágokkal, rajzokkal, képeslapokkal köszöntötték az édesanyákat. Palágykomorócon a helyi hagyományőrző társaság szervezésében került sor ünnepségre. Ennek keretében fellépett a Nefelejcs aszszonykórus, a társaság Szivárvány és Napsugár csoportjai, Bilák Andrea pedig énekeivel tette szebbé az ünnepet. A programban magyar népi románcének, ukrán vers és cigánytánc is szerepelt. Még a májusfaállítás szokását is eljátszották. Emellett kiállítást szerveztek a hagyományőrzők által készített népművészeti tárgyakból. A művelődési ház előtt a férfiak egy-egy szál virággal várták a szebbik nem képviselőit. Este táncmulatságra került sor, Zsoffcsák Mátyás szolgáltatta a talpalávalót.

Nagydobronyban az óvodában és az iskolában is ünnepséget szerveztek. Az utóbbi eseményen szép produkcióval lépett színpadra a helyi középiskola Hímes tánccsoportja, az intézmény énekkara és színjátszó köre, valamint a Virág tánccsoport. A szereplők az apukákról sem feledkeztek meg. Őket dallal és tánccal köszöntötték. A kisdobronyi rendezvényen a helyi klub, valamint a gyermekművészeti iskola tanárai és növendékei nyújtottak színvonalas produkciót.

Ugocsában is számos településen méltatták az ünnepet. Batáron Gergely Teréz könyvtáros és Domokos Izabella koreográfus felkészítésében az óvodások és az iskolások versekkel, dalokkal színesítették az ünnepet. Sztojka Vanessza népdalokkal, az Aranykalász táncegyüttes tagjai keringővel léptek a közönség elé. Fertősalmáson a helyi iskolások versekkel, dalokkal kedveskedtek. Tovább fokozta a hangulatot a Nagypaládi Művészeti Iskola, a Tiszapéterfalvai Művelődési Ház dzsessz-zenekara, a Kokas-banda, valamint az ugyancsak Tiszapéterfalváról érkezett Stílus együttes produkciója. A rendezvény szervezője Bíró Vencel, az UMDSZ helyi szervezetének elnöke volt. Egyébként mind Batáron, mind Fertősalmáson az ünnepi műsor anyák napi bállal zárult.

A munkácsi járási Dercenben elsőként Máté Gyula polgármester és Korolovszky Valéria, a művelődési ház igazgatója köszöntötte az érintetteket, Zsukovszky Miklós esperes imát mondott. Az óvodások és iskolások dalokkal, versekkel, táncokkal, énekekkel, színdarabbal kedveskedtek szüleiknek és nagyszüleiknek. Felléptek a művelődési ház Gyöngykaláris táncegyüttesének tagjai, a Derceni Művészeti Iskola növendékei. A rendezvény egyben jótékonysági koncert is volt. A közel kétezer hrivnya adományt az egyedülálló idős édesanyák megsegítésére fordítják. Csongoron az óvoda és az iskola egyaránt ünnepi műsorral méltatta az anyák napját.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó