2010. május 6., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 65-66. (928-929.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Vitamin
Mozaik
Sport
Ki jogosult korkedvezményre?

A csernobili katasztrófa áldozatainak státusáról és szociális védelméről szóló törvény értelmében azon egyének, akik a radioaktív zónában éltek vagy dolgoztak, korábban mehetnek nyugdíjba, mint az öregségi nyugdíjra jogosultak általában, különösképpen azok, akik részt vettek a baleset következményeinek felszámolásában. Azon egyének is privilégiumot élveznek, akik szenvedő alanyai voltak a katasztrófának. Ennek mértéke attól függ, hol volt a lakhelyük a baleset időpontjában, s attól, mennyi ideig éltek a radioaktív sugárral szennyezett környezetben. Mégpedig:

– akik az önkéntességi alapon kitelepített területeken laktak vagy laknak, dolgoztak vagy dolgoznak, azzal a feltétellel, hogy 1993 januárjáig már legalább három éve ott voltak, három évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba;

– akik a fokozottan sugárszennyezett területen laktak vagy laknak, dolgoztak vagy dolgoznak, amennyiben 1993 januárjáig már legalább négy éve ott tartózkodtak, két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba;

– akik a baleset kezdetétől 1986 júliusáig nem kevesebb mint 14 napot, vagy 1986 és 1987 között legalább három hónapot dolgoztak az egészségre különösen káros körülmények között a baleset felszámolásán, két év korkedvezményre jogosultak.

A katasztrófa szenvedő alanyai, akik a csernobiliekre vonatkozó törvény 2. számú listáján szerepelnek (a férfiak 12 év 6 hónapot vagy többet, a nők 10 évet vagy ennél többet) a csernobiliekre vonatkozó törvény előírásán felül további egy év korkedvezményre jogosultak.

A baleset elszenvedői, akik egészségükre nézve rendkívül veszélyes földalatti munkákat végeztek, s ennek alapján a csernobiliekre vonatkozó törvény 1. számú listájára kerültek (a férfiak 10 évet vagy ennél többet, a nők 7 évet és 6 hónapot vagy ennél többet), az alapkedvezményen felül további két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba.

Uljana Vorobok,

a megyei Nyugdíjalap számfejtési osztályának főszakembere

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó