2010. május 6., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 65-66. (928-929.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Vitamin
Mozaik
Sport
Mit kell tudni a sötétítésről?

Több olvasónk is azzal a kérdéssel kereste meg szerkesztőségünket, tudjuk meg, Magyarországon, illetve határátkeléskor milyen szabályozás érvényes a sötétített szélvédőjű autóval közlekedőkre.

Válasszal Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szolgált:

– A magyar jogszabályok értelmében sötétíteni, korlátozás nélkül kizárólag a hátsó, és a hátsó oldalsó szélvédőket lehet, erről azonban "műbizonylattal" kell rendelkezni. Az első szélvédőt maximum annyira lehet sötétíteni, hogy fényáteresztő képességének a sötétítést követően is 75%-osnak kell lennie, míg az első oldalsó szélvédőknek 70%-os fényáteresztő képességűnek kell maradniuk.

Érdekességképpen ez annyit jelent, hogy ha egy bármely boltban kapható egyszerű háztartási folpack fóliával, amely teljesen átlátszó, húzzuk be a szélvédőt, mérések alapján máris 60–65%-ra csökken annak fényáteresztő képessége, tehát szinte kizárólag csak a gyárilag történt sötétítés fogadható el az első és első oldalsó szélvédők vonatkozásában.

A rendőrségi szóvivő lapunknak válaszolva hozzátette, az ukrán honosságú sötétített szélvédőjű gépjárművek esetében a probléma az szokott lenni, hogy a magyar, illetve európai uniós előírásoknak a sötétítés mértéke szemmel láthatóan nem felel meg. Gyakran előfordul, hogy az első szélvédők olyan mértékben le vannak sötétítve, mint a hátsók, amelyek kívülről szinte átláthatatlanok. Az ilyen járművek a közúti forgalomban Magyarországon nem vehetnek részt.

Megtudtuk: azokat a gépkocsikat fordítják vissza a határrendészek az államhatáron, amelyeknek szélvédői ilyen mértékben vannak sötétítve. Egyes ukrán állampolgárságú gépjárművezetők rendelkeznek ugyan tanúsítvánnyal a sötétítésről, azonban azok nem egységesek és gyakran értelmezhetetlenek, fűzte hozzá Fedor Rita.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó