2010. május 6., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 65-66. (928-929.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Vitamin
Mozaik
Sport
Szempont
Sorstalan parlagföldek?

A rendszerváltás után visszakapott földek gazdáinak nagy része évek óta a bőség zavarával küzd. Földterület van bőven, ám a megművelés magas költségei miatt parcelláik sokszor parlagon hevernek. Vajon jöhet-e változás, vagy minden marad a régiben? Novák András, a Nagyszőlősi Járási Növényvédelmi Állomás vezetője

– Olyan emberek hagyták ott a földet, akik egész életükben gazdálkodtak. Folytatódik-e a tendencia, néhány év múlva még több lesz a megműveletlen földterület?

– Mindenekelőtt a Nagyszőlősi járásról tudok véleményt mondani, hiszen ezeket a földeket járom, s látom a helyzet alakulását, a változásokat, de úgy tudom, hogy ezt a nézetet Kárpátalja más vidékein is osztják. Ez röviden annyi: csökkenőben vannak a parlagon maradó földterületek.

– Optimista megállapítás. Mire alapozza nézetét, hiszen a legtöbb gazda eskü alatt vallja, hogy állami támogatás nélkül képtelenség gazdálkodni.

– Ez csak részben igaz. Az tény, hogy a nemzeti valuta romlásával növekednek a költségek, egyre drágább az üzemanyag, az alkatrész stb., ám nem csak ezen múlnak a dolgok!

– Hanem?

– Hozzáállás, akarat és felkészültség kérdése. Mert aki nem lép, nem tesz semmit, hanem csak okoskodik, annak termése, eredménye sem lesz. Nem szabad elfeledni azt az aranyszabályt, hogy minél nagyobb a földterület és a gazda felkészültsége, annál nagyobb a jövedelmezőség! Nem szeretnék hosszas eszmefuttatásba kezdeni, de amint én látom, a fiatalok közül is egyre többen jönnek rá arra, nem érdemes itthon hagyni a családot és külföldön keresni a boldogulást. A földjeink jók, csak tudni kell velük bánni.

– Csak a felkészültségen múlik?

– Szent meggyőződésem, hogy igen! Ha nem lenne így, akkor ma senki nem művelne földet. De művelik! Aki alaposan átgondolja, az megtalálja a módját, mit érdemes termesztenie. Ha egy öttagú család összefog, nem igaz, hogy nem veszi ki a földből a télire valót, sőt többnyire még értékesítésre is jut belőle.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó