2010. április 29., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 63-64. (926-927.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Gerinc-2

Egyik kedvenc jegyzetírónk zzz (!) ismét alaposan kimosta az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség fogát. Nem írja le ugyan, de opusza címével – Gerinc – és tények halmazával igyekszik bizonyítani, mennyire gerinctelenül viselkedett/viselkedik az országos érdekvédelmi szervezet. Nos, többször is alaposan átrágtuk magunkat az íráson, mint ama népmesei hős a kásahegyen, de egyetlen megdönthetetlen bizonyítékot sem fedeztünk fel a jegyzetben, legfeljebb össze vissza csapongó erőlködést.

Már az elején hátast dobunk, amikor a szerző azt írja, hogy 2002-ben az UMDSZ volt az, amelyik új támogatáspolitika kidolgozására kényszerítette – e témára aztán a végén még egyszer visszatér – az akkori magyar kormányt. Már maga az is abszurd, hogy zzz ekkora "hatalommal" ruházza fel az UMDSZ-t, az meg eleve figyelmen kívül hagyható apróság, hogy a szövetség csupán az említett év decemberében módosított alapszabályt, tette lehetővé az egyéni tagságot, a szervezetépítés maga 2003-ban zajlott. Azon viszont már el lehet vitatkozni, hogy, ha nem is tökéletes, de milyen rendszer volt jobb: a 2002 előtti, avagy az azt követő. Egy bizonyos szervezetnek biztosan az volt a jobb, hogy egymaga uralta a kárpátaljai alkuratóriumokat, s ezáltal a pátriánkba irányított magyarországi támogatásokat, hogy minden más érdekvédelmi szervezetet, a történelmi egyházakat statiszta szerepre ítélte, s hogy a számtalan alapítvány erdejében egyazon tárgyakért a fénymásolt számlákkal két-három helyen is el tudott számolni. A Szülőföld Alapnál mindez nem megy, és még akkor is keserű a szőlő annak a bizonyos szervezetnek, ha a Kárpátaljára irányuló támogatások összege többszöröse a korábbinak.

A szerző ezt követően ugrik két évet, és azt a sztorit említi, amikor Kövér László és Németh Zsolt kijelentette: információik szerint "nemzetbiztonsági aggályok merültek fel Gajdos István személyével kapcsolatban". zzz szóvá teszi, hogy noha Gajdos István beperelte a két politikust rágalmazás miatt, a per végéről mit sem tud. Mi sem, csupán úgy gondoljuk, elsősorban a két képviselő mentelmi jogát kellett volna felfüggesztenie a magyar parlamentnek a per idejére, amire valószínűleg nem került sor. Abban viszont biztosak vagyunk: a jogállamiság alapelve, hogy a vádlónak és nem a vádlottnak kell bizonyítania igazát, jelesül Kövér Lászlónak és Németh Zsoltnak. Csakhogy mind a mai napig nem tudjuk, miből álltak a "nemzetbiztonsági aggályok", mind a mai napig nem bizonyította be senki, hogy Gajdos István kapcsolatban állna Oszama bin Ladennel, a csecsen terroristákkal, a Hamásszal, netán köze lenne az Aranykéz utcai robbantáshoz. Ezen nem is csodálkozunk, mint ahogyan azon sem ütköznénk meg, ha kiderülne, a váddal kapcsolatban a fideszes politikusokat megvezető, majd cserbenhagyó Szuszanyint valahol Ungváron, az Ung partján kellene keresnünk.

A szerző szereti a kettes számot, mert ismét két évet ugrik. 2006-tal kapcsolatban az a vád, hogy az UMDSZ az akkori választások után ismét igyekszik jó kapcsolatokat ápolni a régi-új magyar kormánnyal, s lám az újonnan felálló kormány felé most, azaz 2010-ben is kinyilvánította együttműködési szándékát. Kacifántos logikával lapunk egyik akkor született jegyzetével érvel, melyben a szerző egyebek mellett leírja: ad egy: Mikola István határon túli magyar szavazatokról szóló félresikeredett mondatát leszámítva maga a határon túli magyarság nem jelent meg kampányelemként, ad kettő: a határon túli magyar érdekvédelmi szervezetek nem tetszeleghetnek ellenzékiként a hivatalos Budapesttel szemben, ad három: a KMKSZ kénytelen lesz újraértékelni magatartását a magyar kormányzattal szemben. Ismét ezt a kifejezést vagyunk kénytelenek használni, de eleve abszurdum egy jegyzetíró magánvéleményét összekeverni egy érdekvédelmi szervezet hivatalos álláspontjával. Annyiban azonban igaza van zzz-nek, hogy az UMDSZ véleménye valóban a jegyzetíró véleményéhez közelít, mint ahogyan minden józanul gondolkodó kárpátaljai magyar véleménye is, ergo: a szinte napra négy évvel ezelőtt leírtakat bátran felvállalhatja bárki napjainkban is. Mi több, akkor követ el végzetes hibát, ha nem ekképp cselekszik.

Nem utóiratként, de azt azonban mindenképpen tegyük hozzá, zzz célja nem is annyira az UMDSZ gerinctelenségének a bemutatása, sokkal inkább a lapgazda KMKSZ gerincességének fényezése volt. Nos, erről sok mindent elárul a gerinc valamelyik végén ülő Fej 247. (2006) és 99. (2007) helye a Nasa Ukrajina választási listáján, a Viktor Juscsenkóval szerződésben rögzített (de napjainkban a Fej által furcsamód Viktor Janukovicson számon kért!) Tisza-melléki járás seholléte. A gerinc egyik végén ülő Fej magyarázata miért nem csatlakozott ötödikként a Viktor Janukoviccsal megkötött választási szövetséghez, s most annak bírálata, hogy a kisebbségeket sanyargató intézkedések visszavonása azoknak is jó, akik nem írták alá a szerződést (mintha egy polgármester, aki hozzálátva választási ígérete teljesítéséhez csak a bizonyítottan rászavazók háza előtt végeztetné el mondjuk egy utca aszfaltozását). És sok mindent elárul erről a gerincességről a nyolc éven keresztüli partizános lapítás a bozótban, a leköszönő magyar kormányzat agyondicsérése a különböző fórumokon. Nagyfokú gerincességre vall a Gémesi Ferenc vezette szakállamtitkársága által lapunkban említett százmillió forintos apanázs szemrebbenés nélküli zsebre tétele is. Ám, visszatérve 2006-ban született jegyzetünk egyik alapgondolatához, ez a legkevesebb, amiért meg lehet róni a KMKSZ vezérkarát.

És most már tényleg postscriptumként: miközben a szemükből szinte kilóg a gerenda, verítéket izzadva keresik más szemében a szálkát, miközben pártlapjukat olvasva észrevehetjük, hogy ismét zajlik a "tagsággyártás", nem árt tudatosítani, a KMKSZ-nek messze nincs kétharmados többsége a 12 százalékban magyarok lakta Kárpátalján. A megyei tanácsban éppen csak 3 százalék fölött van, s az akkori adatokból kiindulva a szavazásra jogosult kárpátaljai magyarság legfeljebb húsz százalékának bizalmát birtokolják. Aligha tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, mindezek a fájó tények a gerinc és a Fej huszonegy éves görbületeivel is összefüggésbe hozhatók.

KISZó-reflexió

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó