2010. április 29., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 63-64. (926-927.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szubotnyik

Visszagondolva a szovjet éra kommunista munkaszombatjaira, be kell vallanom, egészen jó kis bulik voltak azok. Önként, mert muszáj volt, megjelentünk reggel a kollektívánk számára kijelölt helyen, ahol lapátot, seprűt, gereblyét nyomtak a kezünkbe. S miközben a csapat másfél-két órán át elbabrálgatott, a legfontosabb feladattal megbízott két-három személy gondoskodott a tartalmas folytatásról. Ez abból állt, hogy megfelelő számú férőhely után kutatva végigjárták a vendéglőket, vagy beszereztek ételt és italt, amit a munka hevében elfáradt kollégák valahol a természet lágy ölén közösen fogyasztottak el.

Volt hangulatuk ezeknek a "szubotnyikoknak". A maiak azonban már hírből sem ismerik az efféle szórakozást. Illetve azoknak, akik részt vettek a múlt szombati tömeges rendcsinálásban már lehet némi tapasztalatuk. Az egykori munkaszombatok halovány másának nevezhető rendezvényen csak az "önkéntesség" volt a régi. Na meg a lelkesedés, a szorgalom emlékeztetett ifjúkorunkra.

Állítólag hatvanezren vettek részt a munkában és végezték el azt, ami az arra hivatott állami és magán közterület-fenntartó vállalatok feladata lenne. Őket azonban e napon sem igazán izgatta a dolog. A mostani össznépi takarításra már nem látták el az embereket szerszámokkal. Ki-ki saját, otthonról hozott eszközeivel vette fel a harcot a mindent elborító szeméttel. S a "megbízottak" dolga most nem a folytatás előkészítése, hanem az összegyűjtött hulladék elszállításának megszervezése volt. A takarítóknak ugyanis maguknak kellett teherjárművet biztosítani.

Ez láthatólag nem mindenkinek sikerült. Sok helyen ott maradt a kupacokba hordott szemét. Délutánra megteltek a szeméttároló konténerek, melyek kiürítéséről sem gondoskodtak az illetékesek. Így aztán a feltámadt szél, a kóborkutyák és a kukázók révén a nejlonzacskók, pillepalackok jelentős része visszakerült oda, ahonnan felszedték őket.

Szóval akármilyen jó "bulinak" is szánták a szervezők a kommunistának már nem nevezhető szubotnyikot, a közterület rendben tartása, csinosítása az arra hivatott szolgálatok dolga volna, amit nem másokkal kellene elvégeztetni. Igaz, egy mondás szerint rend nem ott van, ahol takarítanak, hanem ott, ahol nem szemetelnek...

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó