2010. április 29., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 63-64. (926-927.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hahota
Vilma és Irma

Az Ugocsából elszármazott Vilma néni és a cserfes ősungvári Irma néni szokásuk szerint ismét előszeretettel köszörülik nyelvüket a politikán, szűkebb pátriánk közéleti személyiségein, ki nem hagyva semmilyen nemű napi hírt és jó ízű zaftos pletykát.

– Heje-haja, kedves Irmám, na mit szól, ez a fess Janókovács Viktor még csak ötven napja trónol a kijevi balramentünkbe', osztán mán nem győzi soro'ni a sok elintézett dógát. Ha csak a gázcsökkenésre gondolok, mán virágos kedvem lesz. Az fonott kalácshajú Julis hiába riszálta a hátsó fertályát az oroszoknak, csak nem intézett el semmit. Ráadásul az a fehércseléd csak fenyegetőzik állandóan. Pedig ha sikerül ez a radírfikáció, akko' hárommilliárd dollárt takarít meg nekünk a mi e'nökünk.

– Ejnye-ejnye, Vilmám, aztán most majd abban reménykedik, ha jól sejtem, hogy a gázalku megkötésével spórolt pénzből majd a kisnyugdíját bővítik ki. Csakhogy amilyen csődben hagyta az a némber az országot, most minden megtakarított garast a gazdaság fellendülésére kellene fordítani. Nem mondom, hogy nem örülnék annak, ha nekem is ezreseket osztogatna a postáskislány havonta, de hát annak is eljön majd az ideje, remélhetőleg. És azt tudja-é, hogy ennek a kedvező gázalkunak ára is volt ám, azért habzik a Julis szája.

– Haj-haj, Irmám, hát mostan mán mér' baj az, hogy pár évig még itt maradnak azok a szép szál orosz tengerészek a Krímen. Hát úgyis ott az a nagy sós víz, e'férnek rajta még húszvalahány évig. Egysze' még egész fiatal jány koromba' udvarolt is nekem egy tengerészekné' szógáló vári fiju, osztán emlékszem mindig olyan tiszta vót annak a cipője meg az inge mint a patyolat. Amikor a mostani tavaszi behívón az én Bendeguz onokámot is besorozták, még mon'tam is annak a lüke vejemnek, hogy látod ebbü' igazi férfi lesz, nem olyan mamlasz, mint te. De sajnos nem a flottába vitték, hanem rádiósnak. Mer' az egyetemen e'végezte ugyan a fizikát, osztán maradt még egy éve a 25 éves kor bető'téséig. Munkája úgy sincs, hát éppen kapóra jött a katonaság. Olyan bakabúcsút rittyentettünk nékije, hogy még én is ejártam a csürdöngölőst valami Eminyemes nótára.

– Ejnye-ejnye, Vilmám, de virgonc így a madárcsicsergős tavaszban. Már elfelejtette a múltkori kórházi látogatását? Akkor arról panaszkodott, hogy megszúrták, akasztották, nyújtották, paskolták a hátát, és majdnem élve boncolták fel a "ridikülje" miatt. A hátfájás pedig nem vicc, lumbágója volt az én megboldogult uramnak is. Arról nem is beszélve, hogy hathavi nyugdíja vándorolt át a doktorok és nővérkék zsebébe. De nem szimulálta maga azt az idegbecsípődést?

– Haj-haj, Irmám, most mit hunyorog olyan gyanakodva, mint a beregszászi főiskola elnök asszonya a pályázati pénzek elosztásáná'. Hát sunyítottam, igaz, de csak éppenhogy egy cseppet. Nem akartam krumplit ü'tetni meg szamócát kapá'ni a gyulai ángyomékná', hát stimulá'tam egy kicsikét.

 – Ejnye-ejnye, Vilmám, szimulálta a hesszencsuszt? Jó színésznő maga, nem mondom. Tán a mostani szubotnyik alól is kihúzta magát?

– Haj-haj, Irmám, én asztat nem hagynám ki. Emlékezzen csak vissza azokra a régi szép kommunista szombatokra, amikor mindenki eltakarította saját szemetit a portája elől. Április 22-én nosztalgiából most is kimentem sepregetni egy kicsit a házunk elé. De alig tettem ki a lábom, majdnem beleestem egy gödörbe. Ennyi lyukas uccát utojjára a nagypaládi útrészen láttam, hát megint rámtört a sok jánykori emlék. Miko' jött az én szere'metes uram Almásru' a biciklive' és olyat vágódott az egyik kátyúná', hogy felhorzsolta a térgyit. Osztán én meg kipuco'tam a sebit...

– Ejnye-ejnye, Vilmám, akkor már tudom, miért született négy hónappal az esküvő előtt a maga lánya. De ha már a sunyiságok kerültek szóba, mit szól, hogy 700 millió forintot adott a magyar állam a beregszászi főiskolára? Megáll az ember esze. Micsoda fizetéseket kaphatott annak a vezetősége, meg a tanári kar ennyi pénzből?

– Haj-haj, kedves, Irmám, asztat én csak gyanítani tudom, hogy az a Kájemkáosz garnétura, meg az oroszok családi famíliája családi vállalkozása lehet. Ha valaki venné a fáradságot, osztán összeállítaná annak a főjiskolának a családfáját, igencsak sok ág keresztezné egymást. De most, hogy kiburu't a bili, hogy kiderü'tek a pénzbeli dógok, nekem az a gyanúm, hogy a beregszászi klán jobbnak láttya, ha visszavonulót fúj.

– Ejnye-ejnye, Vilmám, aki megszokta, hogy vastag forintokkal teli borítékot kap, lásd félmilliós fizetés az elnök asszonynak, az nem nyugszik bele, hogy soványodik az apanázs. A magyarországi választások ugyan átírhatják a mi kis kárpátaljai szemétdombunk támogatáspolitikáját, de higygye el, barátném, akárhogy is legyen, a sunyi, alattomos, pénzhajhász, gőgös, pökhendi és kivagyi magyar politikusaink – tisztelet a kivételnek – megmaradnak ugyanolyannak, mint voltak.

– Haj-haj, Irmám, szerintem ezt a Bélával kéne nekünk jobban kitárgyálni, mert az elébb láttam befordu'ni a sarkon egy teli szatyorra'. Biztos a szupermarhetbü' jött vissza valami finomságga'. Lepjük csak meg. Tán még egy jó kis pörkö'töt is kapunk, azt nagyon finomra tuggya csiná'ni az a vén spermahajder. Az én szetkám se üres: az ajján lapul egy butélia jó kis gyümőcspájinka, tán ribizlibű' csiná'ta az ugocsai ángyom. Hörpincsünk egy kicsit belőle, hátha jót tesz a fájós derekamnak...

F. Deák Netti

Abortusz

Kapuzárás, akár már 18 évesen! Megbánható, de visszacsinálhatatlan beavatkozás. Az önmegvalósítás, a "szabadság", a gondatlan szex a mérleg egyik serpenyőjében, a másikban meg a különféle erkölcsi, etikai ballasztok mellett az az egyáltalán el nem hanyagolható apróság, hogy talán mégis azért (is) születtünk a Földre, hogy gyarapodjunk.

Jelenleg a pénzre gerjedő emberek világa virágzik. Sikerességükhöz, boldogulásukhoz mindössze az kell, hogy eltakarítsák útjukból vetélytársaikat. Az abortusz is remek eszköz ahhoz, hogy örökre megszabaduljanak nemkívánatos, jövőbeni ellenfeleiktől.

Egy orvosprofesszor megkérdezte hallgatóit: mit tanácsolnának egy ötödik gyermekét váró anyának, aki tüdővészben szenved, a férje pedig vérbajos. Első gyerekük vak, a második meghalt, a harmadik süketnéma, a negyedik tébécés.

A hallgatók egyöntetűen az abortuszt javasolták. A professzor így szólt:

– Gratulálok! Bölcs és előrelátó döntésükkel Beethoventől fosztották volna meg a világot!

(szabina)

A kutya az ember legjobb barátja

Ismerősöm kertes házban lakik. A minap arról panaszkodott, hogy kutyája miatt állandó vitája van a szomszédjaival. A perpatvar oka az, hogy a négylábú ugat.

Nemcsak nappal, éjszaka is. Ráadásul az a fránya dög még vonyít is. A helyzetet csak nehezíti, hogy melegre fordult az idő, s ilyenkor az ember éjszakára is nyitva hagyja az ablakokat.

Amúgy szép, csendes környék. Máshol is van házőrző az udvarban, de azok jól neveltek, ha ugatnak is, csak napközben.

– Mit tanácsolsz? – kérdezte.

Nem vagyok nagy szakértő e témában, de erről az esetről eszembe jutott egy másik történet.

– A kutyánk az egyik hajnalban elkezdett ugatni és felverte az egész szomszédságot. Másnap ugyanaz történt – mesélte az illető. – Amikor már a negyedik egymást követő hajnalban ismét éktelen kutyaugatásra ébredtem, nem bírtam tovább és kimentem megnézni, mi történhetett. A legnagyobb megdöbbenésemre a szomszédot láttam a kerítés mögött, amint kaviccsal dobálja a csaholó állatot. Amikor rákérdeztem, mit csinál, azt válaszolta:

– Bocs, de nem akarom kihagyni a kínálkozó lehetőséget. Az anyósom tegnap hajnalban kijelentette, ha még egyszer felugatja ez a rohadt dög, elköltözik tőlünk.

(tréfalvi)

Kárpátalja megírhatatlan könyvei:

Badó Zsolt: Én és a sajtóetika

Balla D. Károly: Másodperceim nettelenül

Dupka György: Igazmondásaim

Gabóda Béla: Tiszta tudomány

Gajdos István: A lánygyermekes apukák kézikönyve

Kincs Gábor: Az Unicum fogságában

Kovács Miklós: A magyar összefogás fontossága Kárpátalján

Nagy Zoltán Mihály: Jellempéldám

Riskó György: Cikkeim gyűjteménye

Tóth Viktor: Hogyan tanultam meg ukránul?

Miért jobbak az érett nők

Ahogy öregszem, egyre inkább a 30 feletti nőket értékelem. Csak néhány példa. Egy 30 feletti nő sosem ébreszt fel az éjszaka közepén, hogy megkérdezze: mire gondolsz, drágám? Fütyül rá, mire gondolsz.

Ha nincs kedve meccset nézni veled, nem ül oda melléd nyavalyogni. Csinál helyette valami olyat, amihez kedve van. Általában valami sokkal értelmesebb dolgot. Egy harmincon túli nő már elég jól ismeri önmagát ahhoz, hogy tudja, ki ő, mi ő, mit akar és kitől. Kevés olyan 30 feletti nő akad, akit érdekel, mit gondolsz róla vagy arról, amit tesz.

A nőknek harminc felett tartásuk van. Ritkán rendeznek jelenetet színházban vagy egy elegáns étterem kellős közepén. Na persze ha megérdemled, gondolkodás nélkül lelőnek, főleg ha esélyt látnak arra, hogy megúszhatják. Az idősebb nők nem bánnak szűkmarkúan a dicséretekkel, gyakran akkor sem, ha nem érdemled meg. Tudják, milyen érzés, amikor az ember nem kap elismerést.

Harmincon túl egy nő elég magabiztos ahhoz, hogy bemutasson téged a barátnőinek. Egy fiatalabb nő gyakran még a legjobb barátnőjét is hanyagolja, ha partnere van, mert nem bízik meg a fickóban. Az érett nőt abszolút nem érdekli, tetszenek-e neked a barátnői, mert tudja, hogy azok sosem árulnák el őt. A nők a korral természetfeletti képességekre tesznek szert. Egy 30 feletti nőnek sosem kell meggyónnod a bűneidet. Úgyis tudja.

Mosolygó politikum

Két kárpátaljai beszélget:

– Szerintem Janukovics hazafias tettet művelt azzal, hogy meghosszabbította az orosz fekete-tengeri flotta jelenlétét.

– Miért?

– Mert huszonöt évig a mi tengerünk sója és ukrán rozsda marja majd az orosz hajókat.

* * *

– Miben különbözik az ukrán bolond a külfölditől?

– ?

– Abban, hogy többször használatos.

* * *

Medvedcsuk barátkozott Ljahhal, aki átvágta a saját torkát.

Medvedcsuk barátkozott Kirpával, aki kétszer főbe lőtte magát.

Medvedcsuk barátkozott Pluzsnyikovval, aki fertőző betegségben halt meg.

A Szurkisz testvérek óvatosságból kidobáltak a házból mindent, ami lő, vág vagy szúr, prémsapkában, gézálarcban és bundában járnak...

Hamis hírek

Az ukrán parlament ellenzéki frakciójának tagjai az idén nem mehetnek szabadságra, mert nyáron is folyamatosan kötekedniük kell.

* * *

Munkaügyi ellenőrök feketemunkásokat találtak az egyik beregszászi szórakozóhelyen, ám mint az okmányokból kiderült, csak egy afroamerikai jazz-banda tagjai voltak.

* * *

A Világbank–Ukrán Nemzeti Bank öregfiúk nemzetközi labdarúgó- mérkőzésének végeredménye a korábban közölt 0–1-gyel szemben: 1–0.

* * *

A 2009-ben Dupka György által alapított Kárpátaljai Kartográfiai Vállalat az elmúlt héten hozta nyilvánosságra, kikkel vagyunk körülvéve.

* * *

Az Ungvári Konyakgyár Rt. vezetőinek nyomására a megyei közlekedésrendészet a jövő hónap elsejétől eltörli a nulla toleranciát. A volánnál ülő gépkocsivezetők ezek után annyit ihatnak, amennyi pénzük maradt, miután kifizették a büntetést.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó