2010. április 29., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 63-64. (926-927.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Öt nemzet! Öt zászló! Egy tutaj!

Manapság egyre nagyobb figyelmet kap élővizeink tisztasága, élővilágának megőrzése. Különböző szervezetek és kezdeményezések látnak napvilágot, hogy e nemes cél érdekében akár országokat is összekötve eredményeket érjenek el.

2004-ben dr. Szabó László tíz társával kajak- és kenutúrát indított Erdélyből Szegedig a Maroson. Két évre rá, a Csemete Egyesület gondozásában létrejött a Marosfórum nevű kommunikációs program. 2008-ban Makón építették meg azt a hagyományos Gyergyó fertálytutajt, ami szándékaik szerint lehetőséget biztosít az általuk tervezett folyami tutajos tanösvény alapjának. Az interaktív cselekvési program lényege, hogy a több kilométeres vízitúrán megfelelő ellenőrzés és biztonság mellett szakemberek és oktatók jelenlétében a természet szeretetére és védelmére oktassák a résztvevőket.

Az Öt nemzet! Öt zászló! Egy tutaj! egyenes folytatása a fent felsoroltaknak. A pályázat – amelyen öt állam: Magyarország, Ukrajna, Románia, Szlovákia és Szerbia vesz részt – célja a Tisza vízgyűjtő területén élők természet- és környezetvédelmi összefogása. Ennek jegyében Huszton, a helyi erdészeti szakiskola szakmai irányítása mellett mindegyik nemzet készített egy-egy tutajtalpat. A program megnyitójára is a városban, az Ukrán Nemzeti Erdészeti Egyetem Állami Felsőfokú Oktatási Intézmény Kárpátaljai Erdészeti Koledzsében került sor. Az ünnepség a velétei híd lábánál, a tutajépítés helyszínén folytatódott, ahol többek között Tokodi Béla, a Csemete Egyesület programkoordinátora és dr. Ilosvay György ügyvezető elnök köszöntötte az indulókat. Itt az öt talpat hagyományos úton, magyarkötésben összeerősítik, amely az öt nemzet zászlaja alatt indul majd a Duna–Tisza összefolyásáig, esetleg Belgrádig. Mindegyik talpon 2–4 diák és egy felnőtt személy biztosítja a feladatok sikeres végrehajtását. A résztvevők folyamatosan mérni fogják a víz mélységét, minőségét, megfigyelik a növény- és az állatvilágot, s információkat gyűjtenek a kommunális szemétről is. Az expedíció a tervek szerint május 1-jén indul.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó