2010. április 29., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 63-64. (926-927.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Med+Info
Gyümölccsel az allergia ellen

A feketeribizliben található természetes anyagok enyhítnek bizonyos asztmás légzési nehézségeket – állítja egy új-zélandi kutatás.

Egy vizsgálat során a tudósok azt találták, hogy a feketeribizli mérsékli az allergiás eredetű asztma tüneteit. Laboratóriumi kísérletek azonosították azt az összetevőt, amely növelte a szervezet természetes védekezőképességét a gyulladással szemben – a pontos hatásmechanizmusokat egyelőre vizsgálják. Az epigallocatechin, ismert antioxidáns, gátolja a tüdőszövet gyulladásának kialakulását, és fő alkotórésze a feketeribizliben található proanthocyanidinnek, amely szintén pozitív hatással van az említett folyamatra. Az élelmiszer-ipari vállalatok is egyre inkább felismerik, hogy nő az igény az egészség fenntartásának természetes módjai iránt. Az már most bizonyos, hogy a friss, nyers vagy kíméletesen feldolgozott táplálék jótékony hatással van a szervezet természetes védekezőképességére.

Hormontól feledékenység?

Terhessége előrehaladásával számos kismama számol be fokozódó feledékenységről. Egy új brit kutatás szerint ezt a megemelkedett hormonszintek agyra gyakorolt hatása okozza.

A vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a vérben keringő nemi hormonok magasabb szintje negatív hatást gyakorol a térbeli memóriáért felelős agyi területekre, különösen a hippokampuszra. "Biztosan tudjuk, hogy a nemi hormonok túl magas szintje károsítja az idegsejteket" – nyilatkozta Diane Farrar tudós, hozzátéve, hogy egyedül ebből a vizsgálatból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Farrar megjegyezte, nem minden kismama tapasztal memóriaromlást, de akik úgy érzik, nő a feledékenységük, sokat profitálhatnának abból, ha az illetékesek meghatároznák, hogy ez normális jelenség-e, amely szülés után megszűnik.

Kreatív gyerek – egészséges felnőtt

Brit kutatók szerint a felnőtteknek nem szabad korlátozni a gyermek tevékenységeit.

Aki gyermekkorában sok kreatív játékot játszott, annak felnőtt korában jó szokásai voltak, például egészségesebben étkeztek és rendszeresen sportoltak, felnőttként többet mozognak. Azok közül viszont, akiket gyermekkorukban korlátoztak a játékban, például kevesebbet játszhattak, többen lettek túlsúlyosak és kevésbé egészséges életmódot folytattak.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó